Ледени близалки с бъз и плодове

Дата: 08.08.2019
Източник: Бон Апети

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
200 мл сироп от бъз (светъл)
100 г боровинки
100 г малини
1/2 лимон
2 стръка мента
 
Бон Апети препоръчва:
Черният бъз е храст или ниско дърво, което достига около 3 м височина. Стъблото и клоните са сиво-кафяви, с тънка грапава кора. Листата са срещуположни, назъбени по края, с 3-9 листчета. Има нежни, жълтеникаво-бели цветове, които ухаят много добре. В българската народна медицина цветовете на черният бъз се употребяват за лечение на възпаление на пикочните пътища, при импотентност, хемороиди, подагра, при високо кръвно налягане, воднянка, възпаление на бъбреците и пикочния мехур, възпаление на простатата, уриниране на кръв, копривна треска, задух, затлъстяване. Той е популярно средство за възстановяване на гласа след упорито пресипване. Ползва се за сваляне на температурата и предизвикване на изпотяване при настинка. Има данни, че е полезен при исхемична болест на сърцето. Може да се консумира и студен. Цветовете съдържат: гликозиди, етерично масло, витамин С, дъбилни и слузни вещества, смоли, органични киселини, следи от алкалоиди. Сиропът от цветове на черен бъз е приготвен по традиционна българска рецепта, като са добавени само натурална захар и лимонена киселина.
Виж повече
 

Начин на приготвяне:
1
Ледени близалки с бъз и плодовеСиропът от бъз се разрежда с 300 мл студена вода и се овкусява с лимоновия сок.
2
Ледени близалки с бъз и плодове 2Във формички за сладолед се разпределят малините, боровинките и листенцата мента.
3
Ледени близалки с бъз и плодове 3Налива се разреденият сироп.
4
Ледени близалки с бъз и плодове 4Формичките се затварят и се слагат във фризер за около 4 часа, за да стегнат.
5
Ледени близалки с бъз и плодове 5Ледените близалки се изваждат от формичките и се поднасят.
Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


Марина Георгиева коментира рецептата Гъбена супа
Биляна Спасова коментира рецептата Мусака
Биляна Спасова коментира рецептата Лесен кекс
Teodorina Tsankova коментира рецептата Дует „Гаспачо“
Teodorina Tsankova коментира рецептата Крем супа от спанак
ЛЮБОПИТНО
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail:
Списък на всички потребителиУсловия за ползванеРекламаЗа насКак да печелите точкиКарта на сайта