Здравословният зелен фасул


0
66286

Произлиза от Южна Америка, като се смята, че отглеждането му е започнало преди 7000 години на територията на днешно Перу и Южно Мексико – в Андите развиват светлите на цвят и приятни за окото сортове, а в Мексико – по-тъмните и обикновени, както и белия боб.

Отглеждането на фасул
постепенно се разпростира из цяла Южна и Северна Америка, като някъде през 15.–16. век достига и до Стария континент. Благодарение на приспособимостта и лесната технология за отглеждане, до началото на 17. Век, фасулът вече е популярна култура не само в Европа, но и в африканските й колонии. В днешно време боб се отглежда по цял свят и повечето страни могат да се похвалят с някакъв местен сорт. Около 30% от световното производство идва от родината на фасула – Мексико, Централна и Южна Америка, като значителни количества се отглеждат също и в Азия и Африка.

От една страна, съдържанието на белтъчини в зеления фасул е 6%,
докато в стария боб е четири пъти повече, но пък „младежта” наваксва с по-голямо количество на витамините за сметка на въглехидратите, които при по-старото поколение са 50–60%. Иначе и двете генерации съдържат, разбира се, в различни количества витамини от B групата и витамин С, както и калций, който е повече в стария боб. Той освен това е богат на фолиева киселина, желязо, селен, магнезий, калий, йод, фосфор, цинк и аминокиселини, а количеството на фибрите е значително по-високо в сравнение със зеления фасул. Установено е, че фасулът понижава кръвната захар и холестерола и действа благоприятно на сърдечно-съдовата система, младият боб пък намалява усвояването на мазнини от организма благодарение на съдържащата се в шушулките и зърната целулоза.

Преди всичко зеленият фасул е богат на влакнини (целулоза) и витамини.
Той съдържа витамините С, РР, В1, В2. Влакнините в него по естествен път намаляват усвояването на мазнини от организма. Съдържа и вещества, които понижават количеството на лошия холестерол в кръвта, което го прави подходяща храна за хората, предразположени към склеротични изменения на кръвоносните съдове и исхемична болест на сърцето. Особено ценно е, че в този зеленчук има комплекс от незаменими аминокиселини – аргинин, тирозин, левцин, лизин, триптофан, аспарагин, които влияят върху основни процеси на обмяната.

Зърната на фасула съдържат още биологично активни вещества
– инсулин, лимонена, малонова, ябълчна киселина и др. Богати са на минерални вещества натрий, калий и особено на калций и фосфор. Ето защо зеленият фасул трябва да присъства в храненето на подрастващите и да се включва в диетата на пациенти, възстановяващи се след тежки заболявания.

В българската традиционна кухня фасулът винаги е бил на почит.
И не само заради вкусовите му качества, а и защото е изключително полезна и засищаща храна.


В световната кухня
бобът понякога се приготвя с паста и като кюфтенца, а зеленият фасул най-често бива бланширан и използван в супи, салати и ястия с ориз.

По мнение на специалистите
в света са познати над 200 сорта зелен фасул и всеки от тях е с характерна окраска, форма и размер на шушулката – срещат се във всички нюанси на зеленото, в светложълто или златисто, меланж между бежово и бордо. На дължина варират от 5 до 35 см, а и формите им са разнообразни – прави, извити, тръбообразни, плоски – широки, тесни. Колкото е по-млада шушулката, толкова по-вкусен и крехък е фасулът, понеже когато зреенето напредне, шушулката се втвърдява и загрубява. В детска възраст бобът има деликатен и свеж аромат и вкус, който постепенно се трансформира в по-землистите нотки на зрелия фасул.

Pinterest
Коментари (0)



257 ДУШИ ОНЛАЙН
Биляна Спасова коментира рецептата Мусака
Биляна Спасова коментира рецептата Лесен кекс
Teodorina Tsankova коментира рецептата Дует „Гаспачо“
Teodorina Tsankova коментира рецептата Крем супа от спанак
Антоанета Ватова се регистрира в сайта.
iliyananedyalkov коментира рецептата Шоколадов тарт с малини
Tony Mihaylova се регистрира в сайта.
ЛЮБОПИТНО
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail:
Списък на всички потребителиУсловия за ползванеРекламаЗа насКак да печелите точкиКарта на сайта