Звездите на лятното парти около огъня0
791

С нетърпение очакваме хубавото време, за да запалим огъня, без значение дали това ще е на двора, на някое прохладно местенца за пикник или пък на къмпинг близо до морето.

Няма по-добро време за барбекю парти от дългите топли летни вечери. И когато сред наздравици и смях из въздуха започне да се разнася опушен аромат, идва и най-сладкият момент – радостното очакване на опечените на огъня месо и зеленчуци.

Майсторите на скарата знаят обаче, че за де получат сочно, крехко и вкусно парче месо, трябва предварително да се погрижат – да го мариноват. Чрез мариноването продуктите не само, че не се изсушават, но и  стават по-богати на вкусове и аромати, по-сочни и крехки.

Как да направим истински добра марината?

  • Нужни са ви мазнина (три части) и киселина (една част). Мазнината пък помага на ароматите да се абсорбират по-добре. Киселината може да бъде вино, оцет,  кисело мляко, лимонов сок. Тя прави месото крехко и позволява на вкусовете да проникнат по-дълбоко.
  • Пригответе 1 чаша марината за приблизително 1 кг месо, зеленчуци или морски дарове.
  • При подправките и свежите билки всичко е въпрос на вкус. Но нашият съвет е все пак да не прекалявате с количествата, за да се усеща вкусът на основния продукт.
  • Винаги дръжте маринованото месо в хладилник, за да не се развият опасни бактерии.  През това време ги обръщайте няколко пъти, за да поемат равномерно ароматите.
  • Месото или рибата трябва да се извадят от хладилника поне час преди да се сложат на скарата.

И какво не бива да правим, за да не развалим всичко?

  • Внимавайте със солта – тя извлича влагата от месото и ароматите няма да се абсорбират добре. Може да посолите след изпичане.
  • Не използвайте метален съд за мариноване. Киселината в маринатата и метала могат да образуват химическа реакция и да променят вкуса на храната.
  • Не мариновайте продуктите твърде дълго, за да не омекнат прекалено много.
  • Ако в маринатата има сладка съставка – мед или захар, не печете храната на силен огън, а по-скоро на слаб, за да не изгори.

Предлагаме ви 6 рецепти, които със сигурност ще се превърнат в звездите на лятното парти около огъня, а и вие покрай тях.

 

Коментари (0)

БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: