Как точно се прави тофу

12.09.2013
0
5280

Може би знаете, че това е соево сирене, от което се предлагат два основни вида -  едното е по-меко и нежно и трудно се натрошава, докато вторият вид е по-твърдо. Името на сиренето идва от японски и е съставено от две думи: то (соеви зърна) и фу (сирене). Тофу се прави от соево мляко, извлечено от накиснати соеви зърна. След това зърната се смилат и се сваряват. Отстраняват се люспите, а останалата течност се сгъстява, като се прибавят оцет, лимонов сок, сол или калциев сулфат. Получава се нещо подобно на извара, от която се изцежда течността. На пазара се предлага в буркан или запечатано във фолио. В 100 г тофу има 15,7 г белтъчини, съвсем малко мазнини, затова пък много желязо, магнезий и калий. Съдържа също така никотинова киселина, мед, калций, цинк, фосфор, както и витамините В1, В2 и В6. В тофуто се съдържат и значително количество изофлавини – вещества, близки до женския хормон естроген. Те влияят благотворно на жените, особено в периода на климакса. Соево сирене се препоръчва още на диабетици и на хора със стомашно-чревни и жлъчни проблеми.

 

Pinterest


Коментари (0)



182 ДУШИ ОНЛАЙН
Petya Hristova се регистрира в сайта.
Zornitsa Dikova коментира рецептата Пиле с гъби и сметана
Natasha Tasheva се регистрира в сайта.
Verdjity Ivelinova се регистрира в сайта.
ЛЮБОПИТНО
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail:
Списък на всички потребителиУсловия за ползванеРекламаЗа насКак да печелите точкиКарта на сайта