Какво е хранителна мая и защо веганите я обожават?

27.11.2023
0
1838

Всяка година, наближат ли пости, започваме да даваме идеи за по-интересни рецепти на всички вас, които ги спазвате. Сигурно сте забелязали, че в много от рецептите ни без животински продукти напоследък все по-често присъства т.нар. хранителна мая.

За хората, които спазват вегански и вегетариански режим на хранене целогодишно, тази съставка си е задължителен продукт в кухнята.

Какво представлява хранителната мая?

Хранителната мая всъщност е познатата ни прясна мая, но деактивирана, т.е. изсушена, за да престане да бъде активна. Знаете, маята по принцип е гъба – едноклетъчен роднина на печурката. Когато се изсуши, престава да действа – тя умира при малко над 50 градуса. След като бъде деактивирана по специална технология, маята престава да се пени и набъбва като истинската мая, нито пък може да помогне на едно тесто да втаса.

Защо хората, които се лишават от животински продукти, я харесват?

Защото придава вкус на постните ястия. Какъв вкус има, ли? Умами! На вкусно, малко мазно, на сирене, масло, на ядки... Ястие, поръсено с хранителна мая, определено придобива различен вкус. Дължи се на глутаминовата аминокиселина, която се получава в процеса на изсушаването. Това е природния натриев глутамат – абсолютно естествена аминокиселина, която се съдържа в много плодове и зеленчуци.

А защо е полезна?

Маята е една от най-богатите естествени източници на витамини от В групата. Освен това е богата на белтъчини, аминокиселини, ензими, много витамини (особено от В-група) и минерали (калий, фосфор, магнезий, цинк, хром, селен).

При хората, които са минали на веганска храна, има риск от недостиг на витамин В12, който се съдържа предимно в храни от животински произход. Това е най-големият проблем на този хранителен режим. Как си го набавят? Чрез зеленчуци, но в минимални количества (има го в гъбите, в боба и лещата, в джинджфила). Друга възможност са сурови нори водорасли, соево мляко или като хранителна добавка. В хранителната мая много често добавят витамин В12. 

Как да я използвате?

Поръсвайте каквото пожелаете – салати, супи, основни ястия, предястия, добавяйте към овесените ядки за закуска, разтворете във вода или някакъв сок. С нея може да оваляте зеленчуци или тофу, да поръсите върху пуканки. Където и да я сложите, хранителната мая ще подчертае вкуса на ястието. За да запазите ценните витамини в нея обаче не се препоръчва топлинна обработка. 

Снимка: Instagram/westonaprice

 Коментари (0)

БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: