Коледното настроение вече се е настанило навсякъде и всички търсим изпитани рецепти за празниците. Джинджифиловите бисквитки са сред най-любимите на малки и големи.
Наскоро ни попадна рецептата на Белослава, с която неведнъж сме готвили заедно и на чиито кулинарни умения можем да се доверим повече от 100%. Певицата е споделяла пред нас, че е истински, дори болезнен чревоугодник и храната ѝ е много, много важна.
Ето защо не можахме да подминем с безразличие нейната рецепта за любимите джинджифилови бисквитки, която тя сподели с приятелите с в Instagram.
„Скъпи приятели,
Все по-топло и уютно става в домовете ни, в душите ни, в телата ни. Всяка година по същото време се ровя в тетрадките ми с рецепти и все импровизирам с различни версии на добрите стари джинджифилови бисквитки. И тъй като имам и доста неуспешни опити, искам да ви спестя излишното лутане и да ви предложа най-добрата рецепта, според мен. Хрупкави са и са пълни с всички коледни вкусове и много добри намерения!“
Джинджифилови бисквитки
Необходими продукти:
440 г брашно
1 с.л. канела
1 с.л. джинджифил
1/2 с.л. карамфил (счукан)
1/2 с.л. сода
200 г кафява захар (ако намерите захар Меласа, още по-добре, за по-силен карамелен вкус)
160 г краве масло
100 г мед
80 мл хладка вода
за глазурата:
1 белтък
1 ч.ч. пудра захар
1/2 ч.л. лимонов сок
Начин на приготвяне:
1.Смесваме всички сухи съставки – брашно, канела, джинджифил, карамфил, сода и кафява захар. Към тях с чисти ръце добавяме 160 г масло (за повече хрупкавост може и патешка мас). Месим с любов като за маслено тесто. Продължаваме със 100 г мед (или кленов сироп) и 80 мл хладка вода. Замесваме влажно и ароматно тесто. На мен винаги ми се налага, за да го оформя като хората, да добавя още 50–100 г брашно. Завиваме в прозрачно фолио и ако не бързате, оставете в хладилника за една нощ.
2.Разточваме, изрязваме бисквитки и печем. Колкото по-тъничко разточите тестото върху набрашнена повърхност, толкова по-хрупкави ще станат бисквитките. И ако в рецептата температурата за печене е 175 градуса за 15 минути, то моят съвет е да ги оставите още няколко минути, до покафеняване. Отново целим съвършено хрупкане.
3.Може да ги оставите без глазура. Фантастични са. Но една бяла и снежна глазура, няма да им навреди. Един белтък, разбит на сняг с почти чаена чаша пудра захар и половин ч.л. лимонов сок. Разбира се глазурата идва след като изстинат напълно.
Ние с моето момиченце Божидара рисуваме по тях с дървени клечки (или клечки за зъби, или дървени шишчета, те са по-дебелички). И пада страшно медитиране, тъй като, за да рисуваш с толкова тънък връх, се изисква много желание, време и търпение! Бъдете здрави! Ваша БЕЛОСЛАВА
Ние със сигурност ще ги приготвим веднага, защото знаем, че Белослава знае как да създава вълшебства и в музиката, и в живота, и в кухнята. А какво друго ни е нужно за Коледа, освен топлина, споделеност и мъничко вълшебство, в което да повярваме.
Снимки: Instagram/beloslava
Съветите на лекарите как да се грижим за здравето на очите Някои хранителни вещества поддържат цялостното...
Представлява вечнозелено дърво, разпространено в Югоизточна Азия, което на височина достига до 20 м и...
На 18-ти юни екипът на Лесафр България събра партньори, приятели и журналисти, за да отпразнуват...
На 7-8 април 2024 Международната кулинарна асоциация JRE-Jeunes Restaurateurs отбеляза своя златен юбилей с грандиозно...
Какво е сутринта без уханието на току-що опържени филийки, топли банички, мекици, понички… Факт е,...