Любимите джинджифилови бисквитки на Белослава

20.12.2023
0
2391

Коледното настроение вече се е настанило навсякъде и всички търсим изпитани рецепти за празниците. Джинджифиловите бисквитки са сред най-любимите на малки и големи.

Наскоро ни попадна рецептата на Белослава, с която неведнъж сме готвили заедно и на чиито кулинарни умения можем да се доверим повече от 100%. Певицата е споделяла пред нас, че е истински, дори болезнен чревоугодник и храната ѝ е много, много важна.

Ето защо не можахме да подминем с безразличие нейната рецепта за любимите джинджифилови бисквитки, която тя сподели с приятелите с в Instagram.

„Скъпи приятели,

Все по-топло и уютно става в домовете ни, в душите ни, в телата ни. Всяка година по същото време се ровя в тетрадките ми с рецепти и все импровизирам с различни версии на добрите стари джинджифилови бисквитки. И тъй като имам и доста неуспешни опити, искам да ви спестя излишното лутане и да ви предложа най-добрата рецепта, според мен. Хрупкави са и са пълни с всички коледни вкусове и много добри намерения!“

Джинджифилови бисквитки

Необходими продукти:

440 г брашно

1 с.л. канела

1 с.л. джинджифил

1/2 с.л. карамфил (счукан)

1/2 с.л. сода

200 г кафява захар (ако намерите захар Меласа, още по-добре, за по-силен карамелен вкус)

160 г краве масло

100 г мед

80 мл хладка вода

за глазурата:

1 белтък

1 ч.ч. пудра захар

1/2 ч.л. лимонов сок

Начин на приготвяне:

1.Смесваме всички сухи съставки – брашно, канела, джинджифил, карамфил, сода и кафява захар. Към тях с чисти ръце добавяме 160 г масло (за повече хрупкавост може и патешка мас). Месим с любов като за маслено тесто. Продължаваме със 100 г мед (или кленов сироп) и 80 мл хладка вода. Замесваме влажно и ароматно тесто. На мен винаги ми се налага, за да го оформя като хората, да добавя още 50–100 г брашно. Завиваме в прозрачно фолио и ако не бързате, оставете в хладилника за една нощ.

2.Разточваме, изрязваме бисквитки и печем. Колкото по-тъничко разточите тестото върху набрашнена повърхност, толкова по-хрупкави ще станат бисквитките. И ако в рецептата температурата за печене е 175 градуса за 15 минути, то моят съвет е да ги оставите още няколко минути, до покафеняване. Отново целим съвършено хрупкане.

3.Може да ги оставите без глазура. Фантастични са. Но една бяла и снежна глазура, няма да им навреди. Един белтък, разбит на сняг с почти чаена чаша пудра захар и половин ч.л. лимонов сок. Разбира се глазурата идва след като изстинат напълно.

Ние с моето момиченце Божидара рисуваме по тях с дървени клечки  (или клечки за зъби, или дървени шишчета, те са по-дебелички). И пада страшно медитиране, тъй като, за да рисуваш с толкова тънък връх, се изисква много желание, време и търпение! Бъдете здрави! Ваша БЕЛОСЛАВА

Ние със сигурност ще ги приготвим веднага, защото знаем, че Белослава знае как да създава вълшебства и в музиката, и в живота, и в кухнята. А какво друго ни е нужно за Коледа, освен топлина, споделеност и мъничко вълшебство, в което да повярваме. 

Снимки: Instagram/beloslava

 



Коментари (0)

vitorio78 се регистрира в сайта.
Бон Апети коментира рецептата Венециански бисквити
Даниела Стоянова се регистрира в сайта.
Ирина се регистрира в сайта.
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: