Палачинките, наречени Сюзет

02.02.2021
0
93657

 

Историята на великите кулинарни шедьоври е изпълнена с вкусни примери в подкрепа на факта, че когато някой готвач сътвори неустоимо вкусен десерт, обикновено го кръщава на някоя неустоимо красива жена… Великолепният десерт вероятно никога няма да излезе от мода, а сервирането му винаги ще напомня истинско театрално представление от висока класа.

 

Музата на театъра
Една от първите и най-популярни версии за произхода на палачинките Сюзет е свързана със Сузана Рейченберг (1853–1942) – френска актриса с немски произход, която най-вероятно е дала името си на сладкото тестено изкушение. Сузана изпълнявала главната роля в популярна пиеса на Пиер Мариво в театъра на Френската комедия и по сценарий трябвало да яде палачинки във всяко представление. Казват, че готвачът на театъра по онова време – Монсие Джозеф – бил влюбен в красивата и талантлива актриса и специално за нея създал малки, почти въздушни сладки палачинки, които никой дотогава не бил опитвал… За съжаление обаче не съществуват абсолютно достоверни сведения като доказателство за истинността на тази красива романтична история.


  

Музата на краля
Друга версия разказва, че световноизвестните палачинки са се появили в резултат на… грешка, направена от Хенри Шарпантие, френски готвач, емигрирал в САЩ в началото на 1900 г., където впоследствие открива известния си „Хенри ресторант“, посещаван от най-именитите кралски и височайши персони по онова време. В своите мемоари Хенри разказва, как през януари  1896 г. принц Едуард Уелски, бъдещ крал на Англия Едуард VІІ, посетил ресторант Cafe de Paris в Монте Карло в компанията на свои приятели, сред които била съвсем младата лейди Сюзет. Не е известно, каква била връзката на младата дама с бъдещия английски крал – възможно е да е била негова племенница, кръщелница, извънбрачна дъщеря... Честта да обслужва важните гости се паднала на петнадесетгодишния тогава помощник-сервитьор Хенри Шарпантие. Едно от ястията, които Хенри трябвало да сервира на гостите, били палачинки, които той трябвало да подгрее в сос от портокалов сок, захар и комбинация от спиртни напитки, преди да ги поднесе. Неочаквано обаче сосът се запалил и палачинките се фламбирали. Така по една щастлива случайност Шарпантие станал откривател на нов сензационен вкус, а принцът бил толкова възхитен от десерта, че поискал, той да бъде кръстен на прекрасната лейди Сюзет, в чиято компания го е опитал за първи път.


Музата на принцесата
Историята познава и още един претендент за титлата автор на така примамливите палачинки „Сюзет“ – готвачът Жан Ребо. Според неговата теория той създал палачинките в чест на крал Луи ХV, по молба на принцеса Сюзет де Каринян, за която се говорело, че била влюбена в краля.

Която и да е била прекрасната дама,
дала името си на този шедьовър на кулинарното изкуство, тя несъмнено заслужава за нея да се знае във всеки дом. Палачинките „Сюзет“ могат да украсят всяка, дори най-взискателната маса, а приготвянето им не е толкова сложно, колкото изглежда на пръв поглед. Уверете се сами – рецептата за Креп Сюзет може да откриете в сайта ни.Коментари (0)

БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: