Гастроентеролозите ги обожават, заради високото съдържание на фибри
Всички знаем, че плодовете съдържат въглехидрати и естествена захар. Много хора, които са на диета, предпочитат да ги избягват, заради убеждението, че консумацията им води до увеличаване на теглото.
Гастроентеролог д-р Уил Булсевиц обаче е голям фен на плодовете и има друга гледна точка.
Първо, да уточним кой е той. Д-р Уил Булсевиц е известен учен и гастроентеролог. В книгата си „Заредете тялото с фибри“, издадена и у нас (Еуниката, 2021 г.), той представя достъпно сложната научна информация в относно микробиотата.
В нея той пише за здравословното хранене, от гледна точка не само на чревното здраве, но и на цялостния ни имунитет и физиологичен баланс.
Според него плодовете са пълни с фибри, които подпомагат здравето на червата и на сърцето и понижават риска от някои видове рак.
„Храненето с високо съдържание на фибри не трябва да е скучно",
казва Булсевиц в неотдавнашната си публикация в Instagram. То може да е впечатляващо и много вкусно.
Любимите плодове на гастроентеролога са добър източник на фибри, което ги прави идеални за здравословното храносмилане и отслабването.
Ето неговата класация за 4-те най-добри плода, що се отнася до вкус, хранителни вещества и ползи за здравето.
1. Малини
Булсевиц препоръчва малините като топ плод за здравето на червата, заради високото съдържание на фибри – осем грама фибри на чаша малини. Освен това те са богати на витамин С и за много полезни за кожата. Може да се хапват самостоятелно или за гарниране на овесена каша или като вкусно смути с малини и боровинки.
2. Смокини
Смокините – като че ли не толкова популярни, но когато са в сезон – няма нищо по-хубаво от купа с тези богати на фибри плодове. „Във всяка една смокиня има от един до два грама фибри“, разказва д-р Булсевиц. Освен това те са добър източник на калций и магнезий, така че са идеални за поддържане на костите силни и здрави.
Предлагаме ви да опитате нашите вкусни овесени палачинки със смокини.
3. Авокадо
„Не ме интересува какво казва някой: това всъщност е плод“, каза Булсевиц. Според него, в едно средно голямо авокадо има 10 грама фибри, което подпомага загубата на тегло и здравословното функциониране на червата. Освен това авокадото съдържа съединението лутеин (според проучване от 2020 г. в International Journal of Psychophysiology), което е полезно за мозъка, пише Еating Well.
Независимо дали искате да го намажете върху препечен хляб, или да го добавите към салатата си в края на лятото, важното е този безценен плод да присъства възможно най-често на трапезата ви. Например под формата на апетитен дип.
4. Киви
Следващият път, когато видите киви в супермаркета, задължително прибавете няколко в количката си. „Две кивита имат около пет грама фибри, но те са много повече от пет грама фибри", заявява гастроентерологът. Тези фибри абсорбират водата и помагат работата на червата. Те са много полезни при запек. „Кивито е невероятно, яжте по две на ден,“ съветва докторът.
Още ли се чудите дали да си приготвите тази великолепна салата с киви?
Снимка: Instagram / kristy_voitovich
Тази Коледа подарете внимание и истинско гурме преживяване за всички сетива с новите кутии на...
Умами, или петият вкус, олицетворява нежния и приятен послевкус, усилва вкусовите усещания и прави храната...
Планирането на бюджета при пазаруване може да бъде предизвикателство, но с правилните инструменти лесно може...
В днешния забързан свят все повече хора избират доставка на храна, за да спестят време...
Водката съществува от векове и играе ключова роля в културите на много страни. Тя не...