Домашна питка с мая

Източник: меримел
ТИТЛА: Експериментатор
Дата: 21.06.2017
Домашна питка с мая
 
Необходими продукти:
1 кубче прясна мая
500 мл вода (+ 150 мл за маята)
1 с. л. сол (+ 1 щипка за маята)
3 с. л. захар (+ 1 щипка за маята)
100 мл олио
1 кг брашно
краве масло за намазване



Начин на приготвяне:
1
Разтворете маята в 150 мл. хладка вода. Добавете щипка сол и щипка захар. Разбъркайте и сложете малко брашно и разбъркайте отново, така че да се получи рядка смес (като за кексово тесто). Разбъркайте пак и оставете кваса да втасва. Когато сместа се надигне и удвои обема си, значи е готова и може да започнете да правите тестото за питката.
2
Налейте водата в дълбока купа, добавете солта и захарта, и разбъркайте. Сипете олиото и продължете да бъркате. Към сместа добавете кваса и бъркайте отново. Постепенно и при постоянно разбъркване добавете брашното. Възможно е, сместа да поеме и малко повече от 1 кг брашно. Месете, докато се получи тесто за хляб, което не трябва да лепне по пръстите. Оставете го да втаса, докато удвои обема си.
3
Разделете тестото на няколко топки, в зависимост от големината на тавата, която ще използвате. Намажете всяка топка с масло и ги оставете да престоят 10-15 минути, докато тестото поеме маслото.
4
Намажете дъното на тавата с олио. Наредете топките една до друга и ги оставете да втасат отново, докато тестото удвои обема си. Изпечете питката в загрята на 200 градуса фурна, до получаване на кафява коричка.
Подобни рецепти:
Коментари (3)
3.
Изпрати
лично съобщение

20.02.2018
За първи път правя питка! Стана много хубава :) Благодаря !
2.
Изпрати
лично съобщение

08.07.2017
Благодаря!
1.
Изпрати
лично съобщение

08.07.2017
Много хубава питка,браво!
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


101 ДУШИ ОНЛАЙН
Mariyana Petrova коментира рецептата Сельодка под шуба
Mariyana Petrova коментира рецептата Сельодка под шуба
Миленски коментира рецептата Сарми с лапад и булгур
Миленски се регистрира в сайта.
Slaveya се регистрира в сайта.
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: