Домашна торта

Пандишпанови блатове и маслен крем
Източник: Роза Иванова
ТИТЛА: Чирак
Дата: 27.01.2017
Домашна торта
 
Необходими продукти:
за блатовете:
6 яйца
2 ч. ч. пудра захар
15 с. л. олио
12 с. л. вода (хладка)
2 ч. ч. брашно
1 с. л. сода бикарбонат

за крема:
1 л прясно мляко
2 яйца
8 с. л. захар
6 с. л. брашно
60 г краве масло
1 ванилия

за сиропиране:
сок от компот

за поръсване:
50 г смлени орехи



Начин на приготвяне:
1
Жълтъците на яйцата за блатовете се отделят от белтъците и се бъркат с пудрата захар за 10 минути с дървена лъжица. След това се прибавят последователно олиото, водата, брашното и содата. Белтъците се разбиват на сняг и се добавят към тестото. От сместа се приготвят пет блата, като печем всеки блат на вентилатор за десетина минути, докато леко порозовее.
2
За крема се кипват около 900 мл мляко с маслото. Отделно се разбиват яйцата със захарта, останалото мляко, брашното и ванилията. Получената смес се добавя към кипналото мляко, при непрекъснато бъркане. Намалява се леко силата на котлона и се бърка непрекъснато, около десетина минути, до сгъстяване.
3
В поднос се поставя първият блат, сиропира се и се намазва с крем. Процедурата се повтаря, до изчерпване на блатовете, като се завършва с крем. Тортата се поръсва с орехи и се оставя за 2-3 часа в хладилник, за да се охлади, след което се поднася.


Съвет:
По желание между блатовете може да добавите резени банан, а отгоре да наредите плодове. За по-ефектна шарка на тортата, за сиропиране на блатовете може да използвате компот от череши, вишни или друг тъмен плод.
Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: