Голяма пита „Пухкавелка“

Пухкава и апетитна
Източник: Ники
ТИТЛА: Помощник готвач
Дата: 15.11.2023
Голяма пита „Пухкавелка“
Голяма пита „Пухкавелка“
Голяма пита „Пухкавелка“
Голяма пита „Пухкавелка“
Голяма пита „Пухкавелка“
 
Необходими продукти:
1 кг брашно + за поръсване
1 кубче мая (42 г)
6 с.л. олио
3 яйца (1 от жълтъците е за намазване)
200 мл топло прясно мляко
200 мл топла вода
1 ч.л. захар
1 ч.л. сол
100 г краве масло (меко)
200 г сирене (по желание)
50 г настърган кашкавал (по желание)
сусам за поръсване

за намазване:
1 заделен жълтък от яйцата
1 с.л. прясно мляко
няколко капки олио


Начин на приготвяне:
1
В купа се сипват маята, захарта, 2–3 с.л. от брашното и част от смесените вода и прясно мляко. В стаята трябва да е топло и продуктите да са със стайна температура. Разбърква се с бъркалката и се оставя на топличко да шупне маята.
2
В голяма купа се смесват половината от пресятото със солта брашно, олиото, яйцата (без 1 жълтък), останалата част от смесените вода и прясно мляко. Добавя се шупналата мая. Бърка се с лъжица, докато стане трудно за бъркане, като постепенно се сипва останалото брашно. Меси се в купата с ръка.
3
След това се изважда върху поръсен с брашно плот и се доомесва. Тестото се меси и разтегля, докато започнат да се забелязват мехури. След това, по желание, се удря в масата около 80 до 100 пъти. Купата от тестото се намазва леко с олио, тестото се слага в нея, като се омазнява навсякъде добре. Покрива се със стреч фолио и се оставя 90 минути да втаса първи път. Тестото изпълва цялата купа и удвоява обема си.
4
Отново се изважда на плота и с още малко брашно се омесва леко. Тестото се разделя на две топки и всяка на още по 4 малки топки. Тези малки топки се разточват на кори с диаметър около 25 см. Мажат се с меко краве масло и се редят една върху друга. Ако се слагат сирене и кашкавал, се поръсват между корите. Така се мажат и разточват, докато свършат всички топчета. Помежду им се слага обилно меко краве масло.
5
Така сложени 7 или 8 малки кори се режат на ленти. Първата се навива на охлюв и се поставя в средата на намазнена тава, лентата трябва да е с пластовете странично. Около охлюва се завиват и останалите ленти, докато свършат. Оставя се така в тавата да втаса питката втори път. Това отнема около 30 минути. Тавата е с диаметър 30 см и тестото я изпълва до горе след второто втасване.
6
С четка се намазва със заделения жълтък, разбъркан с 1 с.л. прясно мляко и няколко капки олио. Поръсва се със сусам. Пече се в предварително загрята фурна на 170 градуса за около 25-30 минути. Пече се на долно ниво на скарата. Когато питката се зачерви, се покрива с алуминиуво фолио и се допича още 10 минути само на долен реотан.
Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: