Картофено предястие с пълнеж от сирене

поднесено върху млечен сос с кашкавал и индийско орехче
Източник: Бон Апети
Дата: 15.02.2012
Картофено предястие с пълнеж от сирене
 
Необходими продукти:
2 големи картофа
300 г краве сирене
20–30 г краве масло
500 мл олио
7–8 пера див лук
2–3 стръка мащерка
морска сол на вкус
олио за пържене

за соса:
250 мл прясно мляко
20 г краве масло
20 г брашно
60 г кашкавал
индийско орехче на вкус
сол и черен пипер на вкус



Начин на приготвяне:
1
Картофено предястие с пълнеж от сирене

Картофите се обелват и се нарязват на шайби с дебелина 2 мм.


2
Картофено предястие с пълнеж от сирене  2

Олиото се загрява до 120 градуса (целта e картофите да се бланшират) и в него се слагат картофите, на малки порции, като се внимава да не се залепят един за друг. При пърженето не трябва да стават кафяви и хрупкави.


3
Картофено предястие с пълнеж от сирене  3

Изваждат се внимателно и се слагат за кратко върху кухненска хартия, за да се отцеди мазнината.  После се преместват върху хартия за печене. (Ако ги оставите за по-дълго време, кухненската хартията ще залепне и ще попие нишестето.)

 


4
Картофено предястие с пълнеж от сирене  4

Сиренето се нарязва на малки кубчета или се натрошава и се смесва с дивия лук и мащерката, нарязани наситно.


5
Картофено предястие с пълнеж от сирене  5

Картофите се залепват по стените и дъното на формички за брюле, като леко се застъпват.


6
Картофено предястие с пълнеж от сирене  6

Слага се от сместа със сиренето и се притиска.


7
Картофено предястие с пълнеж от сирене  7

Покрива се с една шайба картоф, а връхчетата на шайбите от стените се затварят навътре.


8
Картофено предястие с пълнеж от сирене  8

Картофените пакетчета се изваждат от формите  и се прибират в хладилник минимум за 2 часа.


9
Картофено предястие с пълнеж от сирене  9

В тиган с незалепващо дъно се загряват маслото и малко олио (за да не загори маслото), на средна температура и в него се запържват картофените формички от двете страни, като се обръщат внимателно. Когато са готови се слагат в тава и се пекат за 2– 3 минути в загрята на 180 градуса фурна.


10
Картофено предястие с пълнеж от сирене  10

Брашното за соса се запържва в загрятото масло.


11
Картофено предястие с пълнеж от сирене  11

Налива се млякото и се оставя да се сгъсти, като се бърка от време на време. Овкусява се с настъргано индийско орехче, сол и черен пипер. Сваля се от огъня и се поръсва настъргания кашкавал.


12
Картофено предястие с пълнеж от сирене  12

Разбърква се и се поднася с картофеното мезе.


 




Съвет: Шайбите сурови картофи може да сложете в тава и да поръсите с морска сол за 10 минути, за да им излезе водата.


Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: