Касата „Сицилиана”

Дата: 24.02.2012
Източник: Бон Апети
Касата „Сицилиана”
 
Необходими продукти:
за блата:
5 яйца
75 г брашно
75 г царевично нишесте
150 г захар
1 ванилия
1 щипка сол
за сиропа:
2 с. л. десертно вино „Mарсала”
4 с. л. захар
4 с. л. вода
за крема:
750 г сирене „Рикота”
100 г черен шоколад
150 г захаросани плодове (пъпеш, папая, портокал)
250 г пудра захар
200 мл готварска животинска сметана
50 г белен шамфъстък
3 с. л. десертно вино „Mарсала”
2 ванилии
1 щипка канела
за декорация:
300 г марципан
зелена сладкарска боя
захаросани плодове (папая, пъпеш, портокал)
 

Начин на приготвяне:
1
Касата „Сицилиана”
Яйцата, захарта, ванилията и солта за блата се разбиват с миксер за 5–10 минути, докато се получи пухкава маса. Нишестето и брашното се пресяват и се прибавят към сместа. Отновово се разбива.


2
Касата „Сицилиана” 2
Тестото се разделя надве и се пече в две широки тави (най-подходящи са тези от фурната), върху хартия за печене. Пече се в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор, за 15–20 минути, до златисто. После се оставят да се охладят.


3
Касата „Сицилиана” 3
Захаросаните плодове за крема и ядките, се нарязват. Разбиват се заедно с рикотата с миксер. Добавя се пудрата захар, отново се разбива и накрая се слагат нарязаният шоколад, ванилията, марсалата. Сметаната се разбива и се сипва в сместа. Разбърква се и се прибира в хладилник да се охлади за 15–20 минути.


4
Касата „Сицилиана” 4
Всички продукти за сиропа се слагат в съд на котлона и се кипват, докато захарта се разтвори. Съдът се сваля от огъня и сирпът се оставя да се охлади.


5
Касата „Сицилиана” 5
От единия от блатове, с помощта на формата за печене (26 см), се изрязва основа за тортата. Формата се намаслява, преди да се сложи основата.


6
Касата „Сицилиана” 6
От останалия блат се изрязват парчета, като бишкоти, с които се облепват стените на формата.


7
Касата „Сицилиана” 7
Другият блат се нарязва на дълги ленти, с него ще се покрие тортата.


8
Касата „Сицилиана” 8
Блатът - основата и стените, се намазва добре със сиропа.


9
Касата „Сицилиана” 9
Кремът се сипва във формата и ако има блат, който излиза от съда, се изрязва с остър нож.


10
Касата „Сицилиана” 10
Покрива се с тестените ленти и се намазва със сироп. Тортата се оставя в хладилник за 6–12 часа.


11
Касата „Сицилиана” 11
Марципана се смесва със сладкарска боя (ако е суха се разтвяря в 1 с. л. вода). Могат да се сложат 1–2 капки олио за блясък. Размачква се добре и после се разточва на тънка кора. Покрива се горната част на тортата, а по стените се оформят лентички. Украсява се със захаросани плодове.


Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


Мирела Цветкова коментира рецептата Домашна майонеза
Raim Arzu се регистрира в сайта.
Анна коментира рецептата Картофена фритата
G. коментира рецептата Картофена фритата
G. коментира рецептата Печени картофи по провансалски
G. коментира рецептата Тиквички ала пармиджана
Мира Годинячка коментира рецептата Морковен чийзкейк
Мария Глухчева се регистрира в сайта.
Мария коментира рецептата Сладкиш „Негърче“
Мария се регистрира в сайта.
ЛЮБОПИТНО
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail:
Списък на всички потребителиУсловия за ползванеРекламаЗа насКак да печелите точкиКарта на сайта