Класически италиански кюфтенца

Източник: Denitsa Petkova
ТИТЛА: Хоби готвач
Дата: 25.01.2016
Класически италиански кюфтенца
 
Необходими продукти:
за кюфтенцата:
1 ч. ч. бял хляб
1/2 ч. ч. лук
400 г телешка кайма
100 г свинска кайма
1 яйце
1/4 ч. ч. пресен магданоз
2 скилидки чесън
1/4 ч. ч. сирене „Пармезан“
3/4 ч. л. сол
1/4 ч. л. черен пипер
1 1/2 с. л. зехтин

за соса:
1 ч. л. зехтин
3/4 ч. ч. лук
2 скилидки чесън
700 г доматен сос
1/4 ч. ч. вода
1 ч. л. лют червен пипер
3 ч. л. сухи подправки (магданоз, босилек, мащерка, риган)
1 ч. л. сол
черен пипер


Начин на приготвяне:
1
Хлябът се накъсва на малки парченца, като преди това кората се отстранява. Смесва се с настъргания лук и се разбърква добре, за да може сокът от лука да попие в хляба.
2
Добавете всички останали продукти за кюфтенцата (без зехтина) и разбъркайте добре с ръце.
3
От сместа оформете средно големи кюфтенца.
4
В тиган с незалепващо покритие, на умерен огън загрейте 1 1/2 ч. л. зехтин. Изпържете кюфтенцата в зехтина, докато покафенеят от всички страни - за около 5 минути.
5
Когато кюфтенцата покафенеят, но още не са напълно готови, внимателно ги прехвърлете в чиния.
6
Загрейте 1 с. л. зехтин в тигана и задушете наситнените лук и чесън за 2-3 минути, докато станат прозрачни. Добавете останалите продукти за соса и оставете сместа да кипне. След това намалете температурата и гответе соса на умерен огън.
7
Внимателно върнете кюфтенцата обратно в тигана и ги гответе около 10 минути, като ги обръщате и ги разбърквате периодично. Подправете ястието със сол и черен пипер на вкус.


Съвет:
Докато кюфтенцата се готвят, сварете паста по ваш вкус. Сервирайте кюфтенцата върху паста, гарнирани с настърган пармезан и по желание с наситнен магданоз.
Подобни рецепти:
Коментари (2)
2.
Изпрати
лично съобщение

28.01.2024
За пръв път направих кюфтенцата (вероятно не съвсем същите), по една рецепта на списание „Сол и пипер“. От тогава съм я правила много пъти, често и за гости, понеже всички я харесват, но скоро не. Сега изпробвах вашата рецепта, хареса ми и макар да има разлики, си припомних любим вкус.
1.
Изпрати
лично съобщение

18.02.2016
да
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: