Класически ябълков пай

Вкус с традиция
Източник: Зелен
ТИТЛА: Чирак
Дата: 03.05.2017
Класически ябълков пай
 
Необходими продукти:
за тестото:
280 г брашно
140 г краве масло
120 мл вода (леденостудена)
1 с. л. захар
1 ч. л. сол

за пълнежа:
3-4 ябълки (около 1 кг)
45 г краве масло
170 г захар
2 с. л. канела
30 мл вода
1/4 лимон
1 ч. л. желатин

за намазване:
1 яйце


Начин на приготвяне:
1
В дълбока купа изсипвате брашното и добавяте маслото (на стайна температура). Прибавяте захарта и солта и започвате да разбърквате с ръце, докато брашното стане жълто. След това добавяте студената вода и започвате да месите до получаване на хубаво тесто, готово за разточване.
2
Разделяте тестото на две части и леко разточвате всяка. Завиваме двете части тесто поотделно в прозрачно фолио и ги слагаме в хладилник.
3
Обелвате и нарязвате ябълките на дребни кубчета. В загрят тиган или тенджерка добавяте маслото, ябълките, канелата, захарта, водата, и сока от лимона. Разбърквате на слаб огън, след което захлупвате и проверявате на равни интервали, докато ябълките омекнат. След като са омекнали добавяте желатина, разбърквате за 1 минута и сваляте тенджерата от котлона.
4
Изваждате двете части тесто от хладилника, отстранявате фолиото и ги разточвате на тънка кора. Едната кора поставяте във форма за печене, като внимателно покривате дъното и стените и леко притискате, за да не остане въздух.
Препоръчително е, да се използва кръгла, керамична, малка тавичка за пай (с диаметър от 18-20 см и височина от 3-5 см). Ако нямате такава тавичка покрийте дъното на съда, който ще използвате с хартия за печене.
5
Прецеждате ябълковото сладко през цедка, за да отделите сладкото от сиропа. Сладкото разпределяте равномерно в тавичката, хубаво е да се изпълни цялата. Сиропа може да изсипете във формичка за лед и да охладите добре, децата много ще харесат желираните бонбончета.
6
Другата разточена половина от тестото разрязвате на ивици и декорирате пая или го покривате с разточената кора, като с нощ разрязвате 3 процепа, за да може да излиза парата при печене. Изрязвате тестото, което излиза извън тавичката.

7
Печете в предварително загрята на 170 градуса фурна, докато се получи златиста коричка - около 40 минути. След това изваждате пая от фурната, намазвате го с разбит жълтък и го печете още около 3-4 минути. Готовият пай оставяте да се охлади добре.


Съвет:
За свеж и неустоим вкус, сервирайте с топка сладолед и листенца мента или с крем „Маскарпоне“, приготвен от 1 с. л. пудра захар, 50 г сирене „Маскарпоне“ и 50 мл течна сладкарска сметана!
Поднесете в зелена чиния.
Подобни рецепти:
Коментари (1)
1.
Изпрати
лично съобщение

06.05.2020
Изглежда ми много вкусно!
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


140 ДУШИ ОНЛАЙН
Карамел коментира рецептата Венециански бисквити
Трифонова се регистрира в сайта.
Бон Апети коментира рецептата Крем „Печено мляко”
Rosy коментира рецептата Гофрети
Rosy сготви Гофрети
Елица сготви Брауни
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: