Крем карамел с кардамон

Източник: Бон Апети
Дата: 03.11.2005
Крем карамел с кардамон
 
Необходими продукти:
750 мл прясно мляко
300 г захар
5 яйца
4-5 зърна кардамон
2 ванилии на прах
10 шайби ананас от компот
2 кивита
2 портокала
1 банан
30 мл мента
1 к. ч. вряла вода
5-6 зърна кардамон
2 пакетчета чай мента
2-3 с. л. захар
1/2 ч. л. джинджифил


Начин на приготвяне:
1
Крем карамел с кардамон
Млякото се налива в тенджера, слагат се 4-5 зърна кардамон и се кипва. След това се изсипват 200 г захар, ври още 1-2 минути и кардамонът се изважда.
2
Крем карамел с кардамон 2
Яйцата се разбиват на пяна, ароматизират се с ванилията и на тънка струйка се налива леко охладеното мляко. Бърка се 1-2 минути.
3
Крем карамел с кардамон 3
В тенджерка се изсипва останалата захар (100 г) и се карамелизира, като се разбърква. Карамелът се разпределя на дъното на подходящи купички. Отгоре се налива млечната смес.
4
Крем карамел с кардамон 4
Купичките се поставят в тава, в която се налива вода, така че да достига до средата им. Пече се около 1 час в предварително загрята на 150 градуса фурна. След това се изважда и се оставя да се охлади.
5
Крем карамел с кардамон 5
В тенджерка се поставят пакетчетата ментов чай, зърната кардамон за соса и джинджифилът. Налива се ментата, залива се с 1 к. ч. вряла вода, изсипва се захарта и се сварява.
6
Крем карамел с кардамон 6
Портокалите се обелват от кората и ципата и се нарязват на парченца. Поставят се в купа и се добавят нарязаните на малки парчета киви, ананас и банан.
7
Крем карамел с кардамон 7
Плодовете се смесват и се поливат с прецедения сироп. Оставят се да престоят известно време в хладилник.
8
Крем карамел с кардамон 8
Крем карамелът внимателно се отделя от купичките и се обръща в подходящи чинии. Гарнира се с плодовата салата и се сервира.
Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: