Морковен кейк с крем „Маскарпоне“ и шоколадов сос

Рецептата е приготвена от майстор-сладкаря Александър Чобанов
Източник: Бон Апети
Дата: 22.06.2010
Морковен кейк с крем „Маскарпоне“ и шоколадов сос
 
Необходими продукти:
250 г моркови
240 г захар
4 яйца
450 мл олио
240 г брашно
1 с. л. ванилия
1 с. л. бакпулвер
1/2 с. л. какао
1 ч. л. канела
100 г стафиди
50 г едро смлени орехи
100 г натурален шоколад
180 мл течна сладкарска сметана
50 г захар
100 г сирене „Маскарпоне“
30 г пудра захар


Начин на приготвяне:
1
Кейкът се приготвя, като захарта, яйцата и олиото се разбиват и към тях се прибавят настърганите моркови и останалите продукти. Готовото тесто се налива в правоъгълна форма за печене на кейк (25 на 35 см) и се пече 40–45 минути в предварително загрята на 160 градуса фурна.
2
Шоколадовият сос се приготвя, като сметаната и захарта се кипват. Сместа се дръпва от огъня и към нея се прибавя натрошеният шоколад. Бърка се до пълното разтопяване на шоколада.
3
Сиренето „Маскарпоне“ и захарта се разбиват до получаване на гладка смес.
4
От изпеченото тесто се изрязват кръгове или други форми по желание. Върху първата тестена формичка се поставя кенел от крема „Маскарпоне“, отново формичка и се завършва с крем. Украсява се с карамелизирана фигурка по желание.
5
Отстрани чинията се декорира с шоколадовия сос.
 
 
Съвет:


Когато се смесват яйцата с олиото и захарта, не трябва да се разбиват на бързи обороти, а съвсем бавно: първо сместа трябва да стане плътна, а след това вече може да се разбива на високи обороти, за да получи тестото обем.

Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: