Орехов кекс с фурми

Турска кухня
Източник: Бон Апети
Дата: 14.05.2008

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
250 г фурми
1 1/2 ч. ч. орехови ядки
1 ч. ч. брашно (+ за поръсване)
4 яйца
1 ч. ч. захар
6-7 зърна кардамон
3-4 с. л. зехтин
кората от 1 портокал
1 щипка сол
пудра захар за поръсване
олио за намазване


Начин на приготвяне:
1
Орехов кекс с фурми
Фурмите се почистват от костилките и се попарват с гореща вода. Оставят се да киснат 10 минути, след което се отцеждат и се нарязват наситно (или се смилат в блендер).
2
Орехов кекс с фурми 2
Ореховите ядки също се смилат в блендер, заедно с 2-3 ч. л. захар. Смесват се с пресятото брашно и с фурмите, и се поръсват със солта.
3
Орехов кекс с фурми 3
Белтъците се отделят от жълтъците и се разбиват на сняг, като постепенно се прибавя останалата захар.
4
Орехов кекс с фурми 4
Жълтъците се разбиват с миксер и се смесват с белтъците.
5
Орехов кекс с фурми 5
Постепенно се прибавя ореховата смес.
6
Орехов кекс с фурми 6
Овкусява се със стрития кардамон, настърганата портокалова кора и зехтина, и се разбърква.
7
Орехов кекс с фурми 7
Тестото се сипва в намазнена с олио и набрашнена форма за кекс. Пече се около 45 минути в предварително загрята на 160 градуса фурна. Кексът се сервира изстинал и поръсен с пудра захар.
Подобни рецепти:
Коментари (2)
2.
Изпрати
лично съобщение

03.02.2016
Жени, допълнителна сладост дават и фурмите.
1.
Изпрати
лично съобщение

02.02.2016
Дали няма грешка в пропорциите, тъй като стана изключително сладко, въпреки че сложих половин чаша захар?
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


Anna Stamatova коментира новина Как се готви киноа?
Anna Stamatova се регистрира в сайта.
Лилия Талева коментира рецептата Печен боб със суджук
Mimkaa Georgieva се регистрира в сайта.
diddoni се регистрира в сайта.
r_stamov се регистрира в сайта.
milenka коментира рецептата Гъбена супа с картофи и праз
Бон Апети коментира рецептата Овчарски пай
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: