Оризов кекс

Ето една от комбинациите на мляко с ориз, която води до краен резултат - кекс!
Източник: Бон Апети
Дата: 15.01.2013
Оризов кекс
 
Необходими продукти:
250 г перлен ориз
500 мл прясно мляко
4 яйца
3 с. л. краве масло
1 ч. ч. пудра захар
кората от 1/2 лимон
1 ванилия
100 г черен шоколад
1 щипка сол
краве масло за намазване на тавата
галета за поръсване на тавата
пудра захар за поръсване


Начин на приготвяне:
1
Оризов кекс

Яйцата се разделят на жълтъци и белтъци. Оризът се измива добре и се слага да се вари в около 250 мл вода. Когато я поеме, постепенно се налива млякото и се доварява, докато се получи гъста каша. Оставя се да изстине.

 


2
Оризов кекс 2

Маслото, размекнато на стайна температура, се разбива със захарта с миксер. Постепенно се прибавят жълтъците, като продължава да се разбива с миксера. Ароматизира се с лимоновата кора и ванилията.

 


3
Оризов кекс 3

Слага се изстиналият ориз и се разбърква с телена бъркалка.

 


4
Оризов кекс 4

Белтъците се разбиват на сняг с щипка сол и се добавят, като се разбърква внимателно с шпатула.

 


5
Оризов кекс 5

Тава се намазва с масло и се поръсва с галета. Разпределя се половината от оризовата смес и се слага от шоколада, предварително нарязан наситно. Покрива се с останалия ориз и се пече в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор, за 40 минути.

 


6
Оризов кекс 6

Оставя да се охлади, поръсва се с пудра захар и се поднася.


Подобни рецепти:
Коментари (2)
2.
Изпрати
лично съобщение

29.01.2015
Много бърза и лесна рецепта с отличен резултат
1.
Изпрати
лично съобщение

07.02.2014
Много вкусен десерт! Сложих млечен шоколад и май така ми допада повече. Според мен този десерт е подходящ дори за специални случаи.
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


Гоголова се регистрира в сайта.
Велина Василева коментира рецептата Кибе в бял сос
Margarita Ruslanova коментира рецептата Сусамови хлебчета
Мира се регистрира в сайта.
Бон Апети коментира рецептата Доматена супа с булгур
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: