Оризови кюфтета със спанак

Гръцка кухня
Източник: Бон Апети
Дата: 24.07.2009
Оризови кюфтета със спанак
 
Необходими продукти:
500 г спанак
1-2 стръкчета копър
1-2 ч. л. зехтин
3 с. л. кисело мляко
смлени орехи за овалване
4 с. л. зехтин
1 к. ч. орехови ядки
1 ч. ч. ориз
1 кубче зеленчуков бульон
5-6 стръка магданоз
3-4 стръка копър
7-8 листа босилек (1 ч. л. сух босилек)
2 стръка пресен лук
50-60 г топено сирене
100-200 г кашкавал
1-2 щипки червен пипер


Начин на приготвяне:
1
Оризови кюфтета със спанак
Пресният лук се нарязва и се запържва за около минута в сгорещения зехтин. Добавят се счуканите орехови ядки, оризът и стритото кубче бульон, разбърква се и се запържва кратко.
2
Оризови кюфтета със спанак  2
Залива се с 200 мл гореща вода и се вари на слаб огън 17-19 минути, като щом водата се поеме от ориза, се наливат още около 200 мл.
3
Оризови кюфтета със спанак  3
Прибавят се топеното сирене и настърганият кашкавал и се разбърква.
4
Оризови кюфтета със спанак  4
Копърът, магданозът и босилекът се нарязват надребно, спанакът – на ивички. Прибавят се към ориза и се посолява на вкус.
5
Оризови кюфтета със спанак  5
Наливат се още около 100 мл гореща вода и се вари, докато оризът поеме водата.
6
Оризови кюфтета със спанак  6
Сместа се разстила върху покрита с готварска хартия тава и се оставя да изстине напълно.
7
Оризови кюфтета със спанак  7
Оформят се кюфтета и се овалват в смлени орехови ядки. Поднасят се върху листа от спанак и се гарнират с кисело мляко, поръсено със зехтин и червен пипер. За украса се добавят стръкчета пресен копър.
Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


112 ДУШИ ОНЛАЙН
Anna Stamatova коментира новина Как се готви киноа?
Anna Stamatova се регистрира в сайта.
Лилия Талева коментира рецептата Печен боб със суджук
Mimkaa Georgieva се регистрира в сайта.
diddoni се регистрира в сайта.
r_stamov се регистрира в сайта.
milenka коментира рецептата Гъбена супа с картофи и праз
Бон Апети коментира рецептата Овчарски пай
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: