Панагюрски тутманик

Източник: сони
ТИТЛА: Чирак
Дата: 26.11.2012
Панагюрски тутманик
 
Необходими продукти:
1 кг брашно
0,5 кг топла вода
1/3 кубче жива мая
1 яйце
100 мл олио
250 г краве масло
1/2 ч. л. оцет
1 ч. л. сода бикарбонат
1 ч. л. захар
0,3 кг бяло сирене



Начин на приготвяне:
1

В топлата вода се поставя маята заедно с лъжичката захар, за да набъбне. Брашното се пресява и се поставя в дълбока купа, подходяща за бъркане и месене. Към него се добавят яйцето, 2-3 супени лъжици от олиото и топлата вода с маята. Содата - бикарбонат се поръсва с оцета и също се добавя към сместа с брашното. Измесва се меко тесто, което не се лепи по пръстите. Завива се с опаковачно фолио и се оставя на топло да втаса за 60 - 70 мин.

 


2

Маслото и остатъка от олиото се затоплят, докато се разтопи маслото. Сиренето се натрошава.

 


3

Втасалото тесто се дели на 12 топки. Всяка топка се потапя в разтопеното масло и се разтила на кора, която се поръсва със сирене (около една шепа). Кората се завива като плик за писмо и се оставя на страна.

Следващата топка отново се разстила, поръсва се със сирене, а преди да се завие, в средата се слага предишната завита кора. Така се завиват, една в друга , всички кори.

Тутманикът се разстила в намазана с масло тава и се пече около 30-40 минути на 220 градуса във фурна с вентилатор.

 


Подобни рецепти:
Коментари (4)
4.
Изпрати
лично съобщение

24.02.2014
Получи се страхотно, много вкусно :) !!!
3.
Изпрати
лично съобщение

06.09.2013
Стана много вкусен!
2.
Изпрати
лично съобщение

02.03.2014
Става много лесно и сполучливо! Няма да съжалявате!
1.
Изпрати
лично съобщение

01.03.2014
Рецептата ме впечатли,ще опитам да направя този тутманик!
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


Mariyana Petrova коментира рецептата Сельодка под шуба
Mariyana Petrova коментира рецептата Сельодка под шуба
Миленски коментира рецептата Сарми с лапад и булгур
Миленски се регистрира в сайта.
Slaveya се регистрира в сайта.
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: