Пирог с шунка и кашкавал (руло стил)

Домашен пирог с шунка и кашкавал – по бабина рецепта
ТИТЛА: Помощник готвач
Дата: 18.07.2025
Пирог с шунка и кашкавал (руло стил)
 
Необходими продукти:
за тестото:
300 г брашно
1 яйце
100 мл прясно мляко
50 мл олио
1 ч.л. сол
1/2 пакетче суха мая (или 10 г прясна)
1 ч.л. захар

за плънката:
150 г шунка (нарязана на лентички)
100 г настърган кашкавал (или друг твърд сиренен тип)
1 с.л. кетчуп или доматено пюре по желание
черен пипер, риган, мащерка на вкус

за намазване:
1 яйце

за поръсване:
малко настърган кашкавал


Начин на приготвяне:
1
В купа смесваш топлото мляко, маята, захарта и 1–2 с.л. брашно. Остави да шупне (10 мин).
2
Добавяш останалите продукти и омесваш меко тесто. Оставяш да втаса за около 30–40 минути (покрито и на топло). Ако използваш бутер тесто, просто го размрази и разточи леко.
3
Разточваш тестото на правоъгълник (около 0.5 см дебелина).
4
Намазваш с кетчупа (ако използваш).
5
Подреждаш шунката и поръсваш с настърган кашкавал.
6
Поръсваш подправките.
7
Завиваш внимателно на руло (по дължина).
8
Постави върху хартия за печене в тава. Намажи с разбито яйце и поръси с малко кашкавал. Печи на 180 градуса за около 25–30 минути – до златисто.

Съвет:
Ако не ти се занимава да месиш тесто можеш да използваш 1 лист готово бутер тесто (за по-бърз вариант). Може да добавиш гъби, маслини или сушени домати за по-богат вкус. Сервирай го леко топъл с кисело мляко или доматен сос.
Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: