Торта с ягоди

ТИТЛА: Помощник готвач
Дата: 26.11.2023
Торта с ягоди
Торта с ягоди
 
Необходими продукти:
за блата:
180 г брашно
150 г захар
125 г кафява захар
60 г натурално какао
1 1/4 ч.л. сода за хляб
1 1/4 ч.л. бакпулвер
1 щипка сол
1 ч.л. ванилия
2 яйца (със стайна температура)
140 мл гъст айрян
75 мл олио
140 мл горещо кафе

за крема:
500 г маскарпоне
200 мл течна млечна сметана
250 г крем сирене
6–7 с.л. пудра захар
600 г ягоди (+3 с.л. захар)

за глазурата:
100 г млечен шоколад
4 с.л. прясно мляко
2 с.л. масло
25 г бял шоколад
1 с.л. прясно мляко
1 ч.л. краве масло
филирани бадеми


Начин на приготвяне:
1
Почистете и измийте добре 400 г от ягодите. Нарежете ги на малки парченца, сложете в купа и поръсете с 2-3 с.л. захар, спрямо сладостта им. Разбъркайте и приберете в хладилник, докато ви потрябват.
2
За блата пресейте брашното със содата и бакпулвера. Сложете го в дълбока купа и добавете останалите сухи съставки – солта, ванилията, двата вида захар и какаото. Разбъркайте добре. В отделен съд разбъркайте айряна с яйцата и олиото.
3
Течната смес изсипете при сухата и разбъркайте. На финала добавете горещото кафе. Разбъркайте добре. Сместа за блата е доста по-течна от обичайното кексово тесто, но това не бива да ви притеснява. Блатът ще стане много сочен.
4
Разделете сместа в три еднакви по големина купи. Покрийте дъното на тортената форма (с диаметър 25 см.) с хартия за печене, сложете и стегнете ринга и изрежете излишните краища отвън. Леко намажете с масло хартията и стените на формата.
5
Изсипете сместа от едната купа, разпределете го равномерно и печете в загрята на 170 градуса фурна около 10-15 минути, или до суха клечка. Внимателно освободете готовия блат от ринга и оставете да се охлади на решетка. Повторете процедурата и с останалите два блата.
6
Докато се охлаждат, пригответе крема. В купа разбийте на пухкав крем течната сметана, като към края добавите 3 с.л. пудра захар. Отделно разбъркайте с миксер маскарпонето, крем сиренето и останалата захар до хомогенна смес. Добавете ги към сметаната, разбъркайте и кремът е готов. Ако има нужда от добавяте на още захар, сега е моментът.
7
В чинията за сервиране сложете първия блат и го намажете добре с крем. Разпределете част от отцедените от сиропа им ягоди. Сложете втория, притиснете леко, намажете с крем и сложете още ягоди. Покрийте с третия блат и намажете тортата отгоре и отстрани. Приберете за една нощ в хладилника.
8
На сутринта пригответе глазурата. На водна баня разтопете шоколада, начупен на парченца, млякото и маслото. Разбърквайте, докато се разтопи, хомогенизира и превърне в гладка и лъскава глазура. Охладете я леко. Изсипете я в центъра на тортата и я разнесете по повърхността.
9
Аранжирайте с ягоди и разтопен бял шоколад. Разтопете го по същата технология като глазурата – на водна баня смесете шоколада, млякото и маслото.
Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


130 ДУШИ ОНЛАЙН
vitorio78 се регистрира в сайта.
Бон Апети коментира рецептата Венециански бисквити
Даниела Стоянова се регистрира в сайта.
Ирина се регистрира в сайта.
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: