Великденски козунак

Домашен и вкусен
Източник: Kiril Latunov Dimitrov
ТИТЛА: Чирак
Дата: 27.04.2019
Великденски козунак
Великденски козунак
 
Необходими продукти:
1 кг брашно тип 500
5 яйца
2 пакетчета суха мая (20 г)
250 мл прясно мляко
250 г кокосово масло
220-250 г захар
захар за поръсване



Начин на приготвяне:
1
Сухата мая смесваме с 1 с. л. брашно, 1 с. л. захар и 7 с. л. прясно мляко (стайна температура).Разбъркваме добре и изчакваме 10-15 минути, за да се активира маята.
2
Пресяваме брашното в дълбока тава, правим кладенче, смесваме яйцата (4 и един белтък, останалия жълтък използваме по-късно за намазване на козунака) със захарта в отделен съд и ги разбиваме на ръка с кухненски тел.
3
Добавяме ги към брашното, прибавяме и прясното мляко, изсипваме предварително разтопеното кокосово масло към другите съставки и започваме да бъркаме с дървена лъжица в една посока. Добавяме и активираната мая и окончателно забъркваме сместа. Омесваме еластично и леко лепкаво тесто с ръце.
4
Тестото поставяме в дълбок съд намазнен на дъното с олио, за да не залепва, и покриваме с кухненско фолио. Оставяме да втасва, докато тестото изпълни съда (около 90-120 минути). След това месим отново тестото и го разделяме на три равни части, от които оформяме фитили и ги сплитаме.
5
Поставяме в съд за печене предварително намаслен и набрашнен, за да не залепва, и оставяме отново да изпълни съда (да втасва втори път, като го покриваме отново с кухненско фолио). Намазваме с разбития останал жълтък смесен с 1 с. л. прясно мляко цялата повърхност на козунака и поръсваме със захар обилно.
6
След това изпичаме в предварително загрята фурна на 180 градуса до красив златист, леко кафеникав оттенък (около 35-40 минути, в зависимост от печката). Оставяме да изстине и изваждаме от съда. Сервираме нарязан на тънки филийки, пожелание с кисело мляко и сварени яйца!

Съвет:
Весели Великденски празници!!!
Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


120 ДУШИ ОНЛАЙН
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: