Вита баница със сушени плодове

Сладка баница с извара – по рецепта от старите готварски книги
Източник: Бон Апети
Дата: 20.12.2023

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
за тестото:
600 г брашно за баница
1 с. л. оцет
1 с. л. олио
1 щипка сол
200 г краве масло
кристална захар за поръсване

за плънката:
75 г светли стафиди
75 г тъмни стафиди
75 г смокини
75 мл бренди
40 г кафява захар „Мусковадо“
450 г пълномаслена извара


Начин на приготвяне:
1
Вита баница със сушени плодове
Брашното се смесва със солта, оцета, олиото и около 300 мл хладка вода.
2
Вита баница със сушени плодове 2
Замесва се средно твърдо тесто и се оставя да почине около 30 минути.
3
Вита баница със сушени плодове 3
Тестото се разделя на 6 равни части, като всяка се разточва на много тънко.
4
Вита баница със сушени плодове 4
Плънката се приготвя като смокините се нарязват наситно и се накисват в брендито, заедно със стафидите.
5
Вита баница със сушени плодове 5
След като се напоят добре, плодовете се отцеждат и се смесват с кафявата захар и изварата.
6
Вита баница със сушени плодове 6
Корите се намазват обилно с разтопено масло и се поръсват с плънката.

7
Вита баница със сушени плодове 7
Навиват се на руло, с помощта на кърпа.
8
Вита баница със сушени плодове 8
Подреждат се в намазана с масло тава. Отгоре се намазват с масло и се поръсват с кристална захар. Баницата се пече 35 минути в загрята на 200 градуса фурна.

Подобни рецепти:
Коментари (2)
2.
Изпрати
лично съобщение

09.01.2015
Оцетът прави тестото еластично. Така се къса по-малко. :)
1.
Изпрати
лично съобщение

08.01.2015
Каква е ролята на оцета в тестото?
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: