Вита погача

Хляб
Източник: Ники
ТИТЛА: Помощник готвач
Дата: 23.09.2023
Вита погача
Вита погача
Вита погача
Вита погача
Вита погача
 
Необходими продукти:
1 кг брашно
2 яйца (единият жълтък е за намазване)
1/2 кубче прясна мая
200 мл топла вода
1 с.л. захар
1 с.л. сол
3 с.л. кисело мляко
3 с.л. олио
олио за намазване на корите
сирене по желание


Начин на приготвяне:
1
Активирайте маята с половината топла вода и захарта. Оставете я на топло да удвои обема си – за около 15-20 минути.
2
През това време пресейте брашното, разделете на две части. В едната добавете солта и размесете.
3
Когато маята е готова – на шупли, я сипете към брашното със солта. Към тях добавете и останалите съставки и бъркайте с лъжица.
4
От заделенето брашно започнете да добавяте към разбърканата смес. Бъркайте и добавяйте по малко, докато се оформи като топка тестото и се отлепя от съда.
5
Поръсете с брашно, покрийте с хартия и кърпа и оставете 1 час във фурната на 50 градуса. Тестото ще удвои обема си след около час.
6
Върху набрашнен плот разделете тестото на 4 части + малко топче за среда. От топчето разточете малка кора, намажете обилно с олио и поръсете със сирене. Едната половина я нарежете и така я навийте на охлюв. Останалите топки разточете на кори, всяка мажете с олио и поръсете със сирене. Навийте ги на стегнато руло и ги усукайте, като леко разтягате. Редете ги с малко разстояние около средата.
7
Покрийте с кърпа и оставете още 30-40 минути във фурната на 50 градуса до второ втасване. Намажете с разбит жълтък + 1 с.л. олио. По желание добавете и семена.
8
Печете погачата 20 минути на 150 градуса, после още 20 минути на 180 градуса, или до готовност. Проверете с дървен шиш дали е изпечена и вътре. За да не прегори, може последните минути да се покрие с алуминиево фолио. Извадете на скарата 10 минути, после без тавата, пак на скарата, покрита с кърпа. Ухае вкусно и е много пухкава, като памук.

Съвет:
Продуктите трябва да са на стайна температура и в стаята също трябва да е топло.
Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: