Вита торта „Краят на лятото"

Лека и свежа торта за прекрасен завършек на лятото
Източник:
ТИТЛА:
Дата: 15.02.2015
Вита торта „Краят на лятото\
 
Необходими продукти:
за блата:
7 жълтъка
5 белтъка
100 г захар
80 г брашно
20 г царевично нишесте
кората от 1/2 лимон

за крема:
500 г течна сладкарска сметана
400 г заквасена сметана
кората от 1/2 лимон
сокът от 1 лимон (около 100 мл)
100 г пудра захар
10 г желатин
50 мл вода

за масления крем:
250 г краве масло (82%)
250 г пудра захар
2-3 с. л. прясно мляко
1 ванилия

за глазурата:
250 г пудра захар
2 с. л. лимонов сок
2-3 с. л. гореща вода
жълта боя

за украсата:
100 г бял шоколад


Начин на приготвяне:
1
Блатът се приготвя по следния начин: Разбиваме жълтъците с 1 с. л. захар. Белтъците разбиваме на сняг с останалата захар, прибавяме жълтъците, постепенно прибавяме и пресятото брашно (+ нишестето) и настърганата лимонова кора. Изсипваме тестото в тава (30 х 40 см), застлана с хартия за печене. Печем 10-12 минути в предварително загрята на 230 градуса фурна. Готовия блат обръщаме върху влажна кърпа, отстраняваме хартията и завиваме на руло, след като изстине, нарязваме блата на ленти, по дължина и ширина, според желаната височина на тортата.
2
За крема разбираме течната сметана и към нея прибавяме заквасената сметана, лимоновия сок и разтворения в него желатин, пудрата захар и настърганата лимонова кора.
3
За да приготвим масления крем разбиваме мекото масло и прибавяме (като редуваме) пресятата пудра захар и прясното мляко. Накрая слагаме и есенцията.

4
За глазурата смесваме всички компоненти до блестяща смес. Ако се получи гъста глазура добавяме лимонов сок, ако е рядка - добавяме захар.

5
Декорацията приготвяте, като разтопите шоколада на водна баня и правите желаните фигури върху хартия за печене. Оставяте в хладилник, да стегнат за една нощ.
Подобни рецепти:
Коментари (1)
1.
Изпрати
лично съобщение

01.04.2015
Забравили сте да напишите кой е източника-Това съм аз!
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


126 ДУШИ ОНЛАЙН
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: