Шоколадова торта с банани

Бърза, лесна и вкусна торта
Източник:
ТИТЛА:
Дата: 26.02.2015
Шоколадова торта с банани
 
Необходими продукти:
за блата:
2 ч. ч. брашно
1/2 ч. ч. олио
1 ч. ч. захар
400 г кисело мляко
5 с. л. какао
1 ч. л. бакпулвер

за сиропа:
300 мл вода
300 г захар

за крема:
300 мл течна сметана
3 с. л. какао

за декорация:
1-2 шоколада
1 кг банани


Начин на приготвяне:
1
От брашното, олиото, киселото мляко, какаото, захарта и бакпулвер, с помощта на миксер се забърква кексово тесто. След това се изсипва в намаслена и набрашнена тавичка (или форма за торта).
2
По същия начин (със същото количество продукти) се забърква тестото и за втория блат и двата блата се изпичат един след друг, за по 25 минути, на 180 градуса (може и за по-дълго време, в зависимост от мощността на фурната). Готовността на блатовете се проверява с клечка за зъби.
3
След като готовите блатове поизстинат, започваме да сглобяваме тортата. За целта първият блат се слага в голяма десертна поставка и се залива с половината от захарния сироп, получен при завирането на захарта и водата.
4
Щом сиропът попие, тортата се намазва с крема, получен от разбиването на течната сметана и какаото. След намазването на първия блат с крем, върху него се нареждат предварително нарязани на кръгчета банани и пак се намазва с крем. След това се поставя и вторият блат и се сиропира с останалия сироп. Щом попие, се намазва отгоре и отстрани с крем и пак се редят кръгчета банани и останалото количество крем, като накрая намазвате тортата отгоре и отстрани.
5
Настъргвате шоколадите на ренде ( добре е, преди това шоколадите да са били в хладилник, за да не ви се разтопят в ръцете) и поръсвате цялата торта равномерно. Оставяте тортата да престои една нощ в хладилник.

Съвет:
Внимавайте да не ви залепнат блатовете в тавичката, защото при изваждането може да се разкъсат!
Подобни рецепти:
Коментари (16)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


203 ДУШИ ОНЛАЙН
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: