Ябълков кекс

С богата карамелена заливка, щедро поръсен с печени ядки
Източник: Бон Апети
Дата: 09.11.2022

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
за плънката:
250 г крем сирене
100 г захар
50 г краве масло (със стайна температура)
1 яйце
1 ванилия
2 с. л. брашно

за тестото:
350 г брашно
200 г печени орехи
150 г кафява захар
150 г захар
150 мл олио
5 ябълки (сорт „Грени Смит“)
3 яйца
2 ч. л. канела
1 ч. л. сода бикарбонат
1 ч. л. индийско орехче
1/2 ч. л. смлян бахар
1/2 ч. л. сол
краве масло за намазване на формата
100 г печени орехи за поръсване

за карамеления сос:
300 мл животинска сметана
100 г захар
50 г краве масло

Бон Апети препоръчва:

Начин на приготвяне:
1
Ябълков кекс
Крем сиренето, брашното, маслото, захарта, яйцето и ванилията се разбъркват много добре.
2
Ябълков кекс 2
Две от ябълките се настъргват в касерола, сипват се 50 г от бялата захар и се варят, докато омекнат и се изпари водата. Пасират се.
3
Ябълков кекс 3
Орехите се накълцват, останалите ябълки се нарязват на малки кубчета.
4
Ябълков кекс 4
Брашното, солта, бахарът, индийското орехче, останалата бяла захар, кафявата захар, канелата, содата и орехите се смесват в купа.
5
Ябълков кекс 5
Добавят се разбърканите с олиото и ябълковото пюре яйца, и кубчетата ябълки. Разбърква се, докато се получи гъсто, лепкаво тесто.
6
Ябълков кекс 6
2/3 от него се изсипват в кръгла форма за кекс с дупка по средата, дъното и стените на която са намазани с масло.
7
Ябълков кекс 7
Отгоре се излива сместа с крем сиренето.
8
Ябълков кекс 8
Покрива се с останалото тесто.
9
Ябълков кекс 9
Пече се около час в загрята на 170 градуса фурна, с вентилатор. Охлажда се.
10
Ябълков кекс 10
Захарта за соса се карамелизира. Налива се сметаната и се вари, докато карамелът се разтвори.
11
Ябълков кекс 11
След това се дърпа от котлона и се добавя маслото.
12
Ябълков кекс 12
Кексът се обръща и се залива с топлия, но не горещ сос. Поръсва се с орехови ядки.
13
Ябълков кекс 13
Охлажда се, нарязва се и се сервира.
Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: