Златоградски пататник

Рецепта от преди маргарина и електрическите домашни фурни
Източник: Тони
ТИТЛА: Чирак
Дата: 24.11.2017
Златоградски пататник
 
Необходими продукти:
2 кг картофи
2 глави лук
80 г ориз
3 средно дебели кори
(кръгли или правоъгълни, според тавата)
200 г краве масло
1 с. л. джоджен
1 ч. л. черен пипер
20 г сол
олио за намазване


Начин на приготвяне:
1
Картофите се настъргват на едро ренде, лукът на по-ситно (или на същото). Изстискват се, колкото може (с ръце), разбъркват се добре с лука, ориза и подправките.
2
Тавата се намазва добре с олио и в средата се слага бучка масло (150 г). Постила се кора, която да стърчи от всички страни на тавата по около 10 см. Слага се половината от сместа, после втора кора, която да покрива сместа, без да излиза от тавата. След това се слага другата половина от сместа. Покрива се с горната кора и краищата се загъват навътре.
3
Пече се на гладка, равномерно нагрята повърхност (печка на дърва), на 150-200 градуса, до зачервяване на кората.
4
Захлупва се с капак, който да покрива тавата изцяло и се обръща така, че да изпадне от тавата върху капака. На дъното на тавата се слага останалото масло и пататникът се плъзва от капака така, че да се изпече и от другата страна.

Това е!

Съвети:
Само по себе си, ястието е изключително семпло и заради това вкусът му е пряко зависим от маслото. Ако не сте сигурни в качеството на маслото, сложете малко от него в алуминиев или емайлиран съд. Ако след като се разтопи, маслото се запени и после се зачерви и замирише на запържено масло, значи става. Ако остане гладко или започне да пръска, ако почернее изведнъж и замирише на гумени ботуши, търсете друго.

Средната кора е изключително важна за печенето. Ястието се пече едностранно и тя служи като мембрана за топлината. Ако се пече двустранно може и без нея.

Оризът не се слага за ядене, не се вари, няма пропорция. Слага се, за да поеме водата от картофите и количеството му пряко зависи от това колко добре са отцедени те, респ., колко вода пускат.

Ако няма на какво да го изпечете пататника и фурната ви може да пече само на долен реотан. Може да го изпечете на дъното на отворена фурна, без решетка. Ако трябва да го печете двустранно, разтопете маслото и го сложете в сместа. Получава се доста по-различно, ама който не е опитвал хубав пататник и от този ще остане очарован.

Направете пататника с дебелина от 2-3 см, ако искате да е по-дебел, използвайте по-голяма тава.
Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:



Radoslava.Mihaylova коментира рецептата Лайм пай
Resmiye Shaibova се регистрира в сайта.
Тодор Агайн се регистрира в сайта.
Генова се регистрира в сайта.
Йорданка Стоянова се регистрира в сайта.
milenka коментира рецептата Битербален
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: