Лятото е сезонът, когато на преден план излизат освежаващите и студени напитки и ястия, които ни помагат в брбата с горещините. Избрахме за вас няколко рецепти, които се справят чудесно с тази задача, защото освен, че ще поразхладят страстите, те носят истинска вкусова наслада.
Студени напитки:
Лимонада: Безспорно една от най-предпочитаните летни напитки. Свежият вкус на лимоните, ледените кубчета, ментата и малко захар или мед са идеалната освежаваща и разхлаждаща смес .
Фрапе: Да си лежиш на шезлонга и да слушаш шума на морските вълна си е едно от най-приятните летни занимания, особено ако до теб има чаша студено фрапе. Комбинацията от кафе, мляко и лед е повече от освежаваща.
Смути: Смутитата – плодови или зеленчукови, са отличен начин да се освежите и разхладите през лятото. Комбинирайте смело любимите си зеленчуци или плодове, за да хидратирате организма си и да му осигуряват нужната доза витамини.
Студени ястия:
Гаспачо: Традиционната испанска студена супа се приготвя от домати, краставици, чушки, лук, чесън и зехтин. Това освежаващо ястие е най-добрият начин да се насладите на вкуса на лятото.
Салата „Ница“ (Нисоаз): Истинска френска класика. Тази салата спокойно може да замени основното ястие в лятното меню. Комбинацията от свежи зеленчуци с риба тон, варени яйца и маслини е повече от засищаща.
Паста със зеленчуци: Пастата винаги е добра идея, дори и като студена салата. Комбинирайте я с много и пъстри зеленчуци – спанак, чери домати, тиквички, мента… Подправете я със свеж лимонов сок и пармезан и сервирайте студена или на стайна температура.
И накрая:
Студените напитки и ястия са любимата част от лятното ни меню. Те не само ни помагат да се освежим и охладим, но и са много вкусни и полезни. От лимонадата до гаспачото – изборът е голям. Независимо дали сте у дома или на почивка, опитайте някои от тези ястия и напитки, за да се насладите на вкуса на лятото.
На 7-8 април 2024 Международната кулинарна асоциация JRE-Jeunes Restaurateurs отбеляза своя златен юбилей с грандиозно...
Какво е сутринта без уханието на току-що опържени филийки, топли банички, мекици, понички… Факт е,...
Кремообразно авокадо, чесън, сок от лайм и пресен кориандър… Едва ли има някой, който да...
Страстните почитателите на азиатската кухня, сред които сме и ние, добре познават предимствата на естествено ферментиралия...
Едва ли американската химичка Мишел Франкъл е подозирала, каква „буря“ ще предизвика с работата си...