Броколи – порция здраве в чинията


0
103810

Консумацията на броколи няколко пъти седмично съвсем спокойно попада в графата „С един куршум – два заека“. Освен неустоимо удоволствие, това може да е и страхотно вкусна диета, с която да поддържате фигурата си.

Освен това този зеленчук успешно предпазва и от някои доста страшни и неприятни болести, както и усилва имунитета на организма. Неслучайно в САЩ броколите са се превърнали в най-любимите кръстоцветни зеленчуци на американците. Те се нареждат на върха в класациите, като изместват от първите позиции карфиола, брюкселското зеле и въобще всички видове зеле.


Какъв е изводът?

 

Когато ви изненадат от засада куп неканени гости, направете им услуга, като приготвите набързо порция вкусни броколи, а после се насладете и вие на здравословния продукт.

  • Подправките, които подчертават аромата и вкуса на броколите, са босилек, копър, чесън, риган (пресен или сушен) и мащерка.
  • Поръсете задушените броколи с лимонов сок и сусам.
  • Към сварената паста прибавете зехтин, ядки и леко задушени цветчета броколи. Разбъркайте, добавете сол и черен пипер на вкус.
  • Пасирайте бланшираните броколи и карфиол, комбинирайте с подправки по избор, за да си направите вкусна супа.
  • За разнообразие добавете към традиционния омлет задушени броколи.

Как да ги съхраняваме?


Важно е да знаете и начините за съхранение на броколите, за да не се изложите някой път и да не ви се наложи скорострелно да хукнете към магазина за пресни зеленчуци.

1. Добре е броколите да се поставят в хладилник немити, в по-хлабави или пробити найлонови торбички.

2. Мокрите броколи бързо и лесно мухлясват в хладилник, затова ги измивайте малко преди да влязат в употреба.

3. Пресните броколи, съхранени в хладилник, са годни за консумация в продължение на 3 до 5 дни.


4. Старите броколи може да изглеждат добре, но отделят силна и неприятна миризма.

5. Броколите са най-вкусни и с най-високо хранително съдържание, когато се съхраняват за кратко време.

6. Най-добрият начин на запазване е замразяването, но първо трябва да се бланшират.

7. Небланшираните броколи съдържат активен ензим, който предизвиква остра миризма, втвърдяване и загуба на хранителните вещества по време на замразяването. Бланширането забавя действието на този ензим.

Pinterest
Коментари (0)



107 ДУШИ ОНЛАЙН
Марина Георгиева коментира рецептата Пица от тиквички
ЛЮБОПИТНО
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail:
Списък на всички потребителиУсловия за ползванеРекламаЗа насКак да печелите точкиКарта на сайта