Броколи – порция здраве в чинията



0
107898

Консумацията на броколи няколко пъти седмично съвсем спокойно попада в графата „С един куршум – два заека“. Освен неустоимо удоволствие, това може да е и страхотно вкусна диета, с която да поддържате фигурата си.

Освен това този зеленчук успешно предпазва и от някои доста страшни и неприятни болести, както и усилва имунитета на организма. Неслучайно в САЩ броколите са се превърнали в най-любимите кръстоцветни зеленчуци на американците. Те се нареждат на върха в класациите, като изместват от първите позиции карфиола, брюкселското зеле и въобще всички видове зеле.


Какъв е изводът?

 

Когато ви изненадат от засада куп неканени гости, направете им услуга, като приготвите набързо порция вкусни броколи, а после се насладете и вие на здравословния продукт.

  • Подправките, които подчертават аромата и вкуса на броколите, са босилек, копър, чесън, риган (пресен или сушен) и мащерка.
  • Поръсете задушените броколи с лимонов сок и сусам.
  • Към сварената паста прибавете зехтин, ядки и леко задушени цветчета броколи. Разбъркайте, добавете сол и черен пипер на вкус.
  • Пасирайте бланшираните броколи и карфиол, комбинирайте с подправки по избор, за да си направите вкусна супа.
  • За разнообразие добавете към традиционния омлет задушени броколи.

Как да ги съхраняваме?


Важно е да знаете и начините за съхранение на броколите, за да не се изложите някой път и да не ви се наложи скорострелно да хукнете към магазина за пресни зеленчуци.

1. Добре е броколите да се поставят в хладилник немити, в по-хлабави или пробити найлонови торбички.

2. Мокрите броколи бързо и лесно мухлясват в хладилник, затова ги измивайте малко преди да влязат в употреба.

3. Пресните броколи, съхранени в хладилник, са годни за консумация в продължение на 3 до 5 дни.


4. Старите броколи може да изглеждат добре, но отделят силна и неприятна миризма.

5. Броколите са най-вкусни и с най-високо хранително съдържание, когато се съхраняват за кратко време.

6. Най-добрият начин на запазване е замразяването, но първо трябва да се бланшират.

7. Небланшираните броколи съдържат активен ензим, който предизвиква остра миризма, втвърдяване и загуба на хранителните вещества по време на замразяването. Бланширането забавя действието на този ензим.

Коментари (0)

БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: