Консумацията на броколи няколко пъти седмично съвсем спокойно попада в графата „С един куршум – два заека“. Освен неустоимо удоволствие, това може да е и страхотно вкусна диета, с която да поддържате фигурата си.
Освен това този зеленчук успешно предпазва и от някои доста страшни и неприятни болести, както и усилва имунитета на организма. Неслучайно в САЩ броколите са се превърнали в най-любимите кръстоцветни зеленчуци на американците. Те се нареждат на върха в класациите, като изместват от първите позиции карфиола, брюкселското зеле и въобще всички видове зеле.
Какъв е изводът?
Когато ви изненадат от засада куп неканени гости, направете им услуга, като приготвите набързо порция вкусни броколи, а после се насладете и вие на здравословния продукт.
Как да ги съхраняваме?
Важно е да знаете и начините за съхранение на броколите, за да не се изложите някой път и да не ви се наложи скорострелно да хукнете към магазина за пресни зеленчуци.
1. Добре е броколите да се поставят в хладилник немити, в по-хлабави или пробити найлонови торбички.
2. Мокрите броколи бързо и лесно мухлясват в хладилник, затова ги измивайте малко преди да влязат в употреба.
3. Пресните броколи, съхранени в хладилник, са годни за консумация в продължение на 3 до 5 дни.
4. Старите броколи може да изглеждат добре, но отделят силна и неприятна миризма.
5. Броколите са най-вкусни и с най-високо хранително съдържание, когато се съхраняват за кратко време.
6. Най-добрият начин на запазване е замразяването, но първо трябва да се бланшират.
7. Небланшираните броколи съдържат активен ензим, който предизвиква остра миризма, втвърдяване и загуба на хранителните вещества по време на замразяването. Бланширането забавя действието на този ензим.
Какво е сутринта без уханието на току-що опържени филийки, топли банички, мекици, понички… Факт е,...
Кремообразно авокадо, чесън, сок от лайм и пресен кориандър… Едва ли има някой, който да...
Страстните почитателите на азиатската кухня, сред които сме и ние, добре познават предимствата на естествено ферментиралия...
Едва ли американската химичка Мишел Франкъл е подозирала, каква „буря“ ще предизвика с работата си...
В желанието си да осигуряват най-добрата и здравословна храна на децата родителите често прибягват до прясно...