Чаша здраве!



0
64439

Открийте разликите
Съдържанието на мазнини в нискомасленото мляко е под 0,5%, а в пълномасленото – над 3,0%. Общоизвестен факт е, че най-голямо количество енергия (1 г мазнина = 9 ккал енергия) се отделя при разграждане на мазнините в храната, която консумираме. Тази енергия може да се складира в организма под формата на натрупвания от телесни мазнини. Енергийното съдържание на нискомасленото мляко е средно с 50% по-ниско от това на пълномасленото, което обаче съвсем не е свързано с намаляване на хранителната му плътност, а точно обратното: количеството на хранителни вещества, като белтъци, въглехидрати, натрий, калциий и фосфор, се увеличава в единица от нискомасления продукт.

Знаете ли, че:
Зравите кости го обичат
Консумацията на нискомаслено мляко осигурява на организма ценни минерали, участващи в изграждането и поддържането на костите и зъбите – белтъци, лесно усвоим калций, фосфор и магнезий.

Подпомага работата на сърдечно-съдовата система
Според последните проучвания, високото съдържание на калций в организма, подсигурявано и чрез редовния му прием посредством консумация на нискомаслено мляко намалява риска от развитие на сърдечно-съдови болести, понижава нивата на общия и „лошия” холестерол в кръвта и увеличава нивата на „добрия” холестерол.

Предлага превенция срещу наднормено тегло
В  правилната комбинация с други фактори, като повишена физическа активност, подходящ хранителен режим и преустановяване на вредните навици, приемът на нискомаслено мляко може да доведе до намаляване на телесното тегло.

Помага в борбата с диабет тип 2
Комбинираният ефект от наличие на ценни хранителни вещества (калций и магнезий) и нисък гликемичен индекс позволява добър контрол на кръвно-захарните нива и може да помогне да се намали риска от заболяване от диабет тип 2 при възрастните.

Хидратира и ободрява
Помага на тялото да възстанови загубата на течности след физическо натоварване и едновременно с това снабдява организма с ценни хранителни вещества.

 

Коментари (0)

БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: