Да се хванем за червено0
64467

Зимата дойде, а заедно с нея и недостигът на витамини, от който все повече хора започват да се оплакват. Преди да посегнете към таблетките, трябва да знаете, че оптималният вариант да си набавите витамини по естествен начин е чрез плодовете и зеленчуците. Дори и през зимата те никак не са малко – достатъчно е само да ги потърсите. Един истински извор на полезни вещества например е червеното цвекло. Поканете го на вашата трапеза и знайте, че единствено от кулинарната ви фантазия зависи, дали ще се превърне във ваше откритие.

Произход
Всички днешни разновидности на червеното цвекло произлизат от дивото цвекло, растящо в Далечния Изток и Индия. За първи път то се споменава в писмени източници от Вавилон. Било е високо ценено от древните гърци. Отначало се ядяли само листата, а грудката била използвана за медицински цели. През 14 век култивирането на цвеклото се разпространява в Северна Европа, а по времето на Наполеон I се наблюдава експанзия на захарното цвекло, втори по значимост източник на захар след захарната тръстика.

Днес за храна се използват кореноплодите и листата на червеното цвекло. То се нарежда сред „скромните” зеленчуци, които не присъстват твърде често на трапезата ни. Неговият сладникав вкус не се харесва на всеки, но съставките му и най-вече фибрите го правят подходящ за смекчаване на инфекциите особено на храносмилателната система. То е превъзходен лечебен продукт при всякакви възпаления на храносмилателния тракт. 

Какво съдържа?
Червеното цвекло е богато на минерали, в това число магнезий (който предпазва сърдечно-съдовата система), фосфор, калций, желязо, калий, което го прави незаменим при болните от анемия и при липса на минерали в организма. Все пак трябва да се има предвид, че съдържанието на оксалова киселина не е маловажно. Поради тази причина хората, които имат проблеми с бъбреците, трябва да го консумират умерено. Червеното цвекло подпомага асимилирането на хранителните вещества и ускорява изхвърлянето на токсините. Съдържа и антиоксиданти, затова, ако го консумирате редовно, ще се изненадате приятно колко подмладена изглежда кожата ви. Съдържащото се в него вещество бетаин регулира чернодробните функции. 

Лечебни свойства
Червеното цвекло е полезно за здрави кости и зъби, тъй като съдържа калций. Благодарение на комбинацията от въглехидрати, витамин С, калий и фолиева киселина червеното цвекло прочиства тялото, предпазва от анемия, умора, а също и от ракови заболявания. Едно предястие от цвекло (120 г) покрива повече от половината от необходимото ни дневно количество от витамин С. 

Това, което възпира много хора от консумацията на червено цвекло, е трудоемката му обработка – белене, варене, пигментите, които оцветяват пръстите... Може да елиминирате всички тези неудобства със закупуването на една кутия предварително сварено и нарязано на кубчета червено цвекло. Червеното цвекло е не само много полезно и диетично (100 г съдържат само 37 калории), но е и изключително апетитно, когато е приготвено и овкусено по подходящ начин. С него можете да си направите много салати, да го комбинирате с хрян, чесън и кисели краставички.

Можете да го включвате в менюто си всеки ден под всякаква форма – варено, печено, сурово. Комбинацията сок от моркови, краставици и червено цвекло помага за разтваряне на камъни в жлъчката и бъбреците.

Коментари (0)

БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: