Ако има мода в кулинарията, то тя до голяма степен е свързана със здравословното хранене. Учени от цял свят се опитват да открият идеалната формулата за добро здраве и перфектен външен вид. Нюансите са много и различни, но идеята е само една: храната трябва да ни поддържа здрави, в добра форма и отлично настроение.
Може би заради миризмата или кой знае защо, но в миналото различните видове зеле не са вдъхновявали прекалено много готвачите. Е, нещата днес са променени! Карфиолът у нас става все по-популярен, с него се приготвят невероятни неща освен класическата царска туршия.
Откъде идва...
Произходът на карфиола е достатъчно изяснен. Въз основа на исторически данни се допуска, че идва от Сирия и остров Кипър. Той е широко разпространен в средиземноморските страни, Централна и Западна Европа, където много се цени като диетична храна и се консумира масово. По своите хранителни и вкусови качества то превъзхожда останалите зелеви видове.
И накъде отива?
Отива директно в чинията на всеки, който държи на външния си вид. За съжаление карфиолът леко отстъпва по популярност на обикновеното зеле, но по съдържание на хранителни вещества го изпреварва. В кулинарията се употребяват белите плътни глави, тъй като зелените много горчат. В домашната кухня е по-добре от по-меките кочани да се правят супи и гарнитури, а по-твърдите – за основни ястия.
Не забравяйте, че...
1. Колкото по-плътно е съцветието, толкова по-високо е качеството му.
2. Много е важно да не се преварява.
3. Най-добре е, преди да се готви, да се разчупи на розички или разреже на 4 части.
4. За да се съхранят най-много витамини, слагайте розичките във вече кипяща вода и ги дръжте не повече от 5 минути.
Какво е сутринта без уханието на току-що опържени филийки, топли банички, мекици, понички… Факт е,...
Кремообразно авокадо, чесън, сок от лайм и пресен кориандър… Едва ли има някой, който да...
Страстните почитателите на азиатската кухня, сред които сме и ние, добре познават предимствата на естествено ферментиралия...
Едва ли американската химичка Мишел Франкъл е подозирала, каква „буря“ ще предизвика с работата си...
В желанието си да осигуряват най-добрата и здравословна храна на децата родителите често прибягват до прясно...