Къдрав, полезен карфиол



0
67519

Ако има мода в кулинарията, то тя до голяма степен е свързана със здравословното хранене. Учени от цял свят се опитват да открият идеалната формулата за добро здраве и перфектен външен вид. Нюансите са много и различни, но идеята е само една: храната трябва да ни поддържа здрави, в добра форма и отлично настроение.


Може би заради миризмата или кой знае защо, но в миналото различните видове зеле не са вдъхновявали прекалено много готвачите. Е, нещата днес са променени! Карфиолът у нас става все по-популярен, с него се приготвят невероятни неща освен класическата царска туршия.


Откъде идва...
Произходът на карфиола е достатъчно изяснен. Въз основа на исторически данни се допуска, че идва от Сирия и остров Кипър. Той е широко разпространен в средиземноморските страни, Централна и Западна Европа, където много се цени като диетична храна и се консумира масово. По своите хранителни и вкусови качества то превъзхожда останалите зелеви видове.


И накъде отива?
Отива директно в чинията на всеки, който държи на външния си вид. За съжаление карфиолът леко отстъпва по популярност на обикновеното зеле, но по съдържание на хранителни вещества го изпреварва. В кулинарията се употребяват белите плътни глави, тъй като зелените много горчат. В домашната кухня е по-добре от по-меките кочани да се правят супи и гарнитури, а по-твърдите – за основни ястия.

Не забравяйте, че...
1. Колкото по-плътно е съцветието, толкова по-високо е качеството му.
2. Много е важно да не се преварява.
3.  Най-добре е, преди да се готви, да се разчупи на розички или разреже на 4 части.
4. За да се съхранят най-много витамини, слагайте розичките във вече кипяща вода и ги дръжте не повече от 5 минути.

Коментари (0)

120 ДУШИ ОНЛАЙН
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: