Като тиква на плет


0
63670

Не случайно тя има своето заслужено място в много от любимите литературни произведения на малки и големи. Достатъчно е да си спомним например за емблематичния образ на Душко Добродушков от разказа на Елин Пелин или пък за красивата Пепеляшка, която успява да се срещне с любимия принц, благодарение на тиквата, която Добрата фея така майсторски превръща в приказна каляска…

Извън страниците на книгите, през зимните месеци, тя е почти навсякъде по пазарите – където огромни купчини в наситени и ярки цветове радват окото и повдигат градуса на празничното ни настроение. Често я използваме за декорация и украса, тъй като плодовете й са лесни за оформяне и издълбаване, а има и такива уникални и причудливи форми, че доста градинари я отглеждат и с декоративна цел. 

Откъде се взе на нашето поле?
Тиквата, подобно на картофите и доматите, тръгва по света след откриването на Америка. Множество праисторически разкопки показват, че принадлежи към най-старите култури в индианското селско стопанство в Централна и Южна Америка. Древните индиански племена я използват както за храна, така и за медицински цели. В Перу тиквите са разпространени още преди да започне отглеждането на царевицата. И има защо – тиквата има не само високи хранителни свойства, но и диетични качества, а използваемата й част заема до 85% от теглото. Съдържа 90% вода и има диуретично действие. Семената на тиквата също представляват интерес, тъй като са много богати на мазнини и белтъчини. 

В кулинарията
У нас тиквата се консумира печена или варена, от нея се приготвят рачел, тригуни и, разбира се, любимият на мнозина тиквеник. В Италия пък от тиква приготвят супи, ньоки, ризото, а в Северна Италия можете да опитате и тиквени равиоли. 
Ако сте си закупили огромна тиква и вече сте сготвили всичко, за което се сещате, можете да си направите и маска. За целта е достатъчно да смесите тиква с мед и да я наложите на лицето си за 10 минути. Ефектът е бърз и видим!

В медицината
Оранжевият цвят на тиквата се дължи на антиоксиданта бета-каротин, който в човешкото тяло се превръща в жизнено важния витамин А. Той от своя страна намалява риска от развиване на някои видове рак и предлага защита срещу болести на сърцето. Също така действа благотворно при проблеми с простатата и при гастритни болки. Освен това се използва за премахване на лунички и за лекуване на ухапване от някои видове змии. 

Любопитно
Тиквата образува едри плодове, като границите варират от 500 г до 500 кг. А най-сигурният начин да разпознаем зрялата тиква в големия куп на пазара е, като огледаме внимателно частта, върху която тя е лежала на почвата. Ако тя е кремава или жълта на цвят, няма никакви съмнения, че тиквата е зряла, но ако този цвят е зеленикаво-бял или зелен, не можете да се надявате на добри вкусови качества.

Pinterest
Коментари (0)



Gerii Karaboycheva коментира рецептата Торта „Павлова“
Gerii Karaboycheva коментира рецептата Лятна торта „Павлова“
Olga Harizanova коментира рецептата Крем карамел без шупли
Olga Harizanova се регистрира в сайта.
ЛЮБОПИТНО
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail:
Списък на всички потребителиУсловия за ползванеРекламаЗа насКак да печелите точкиКарта на сайта