Като тиква на плет0
65047

Не случайно тя има своето заслужено място в много от любимите литературни произведения на малки и големи. Достатъчно е да си спомним например за емблематичния образ на Душко Добродушков от разказа на Елин Пелин или пък за красивата Пепеляшка, която успява да се срещне с любимия принц, благодарение на тиквата, която Добрата фея така майсторски превръща в приказна каляска…

Извън страниците на книгите, през зимните месеци, тя е почти навсякъде по пазарите – където огромни купчини в наситени и ярки цветове радват окото и повдигат градуса на празничното ни настроение. Често я използваме за декорация и украса, тъй като плодовете й са лесни за оформяне и издълбаване, а има и такива уникални и причудливи форми, че доста градинари я отглеждат и с декоративна цел. 

Откъде се взе на нашето поле?
Тиквата, подобно на картофите и доматите, тръгва по света след откриването на Америка. Множество праисторически разкопки показват, че принадлежи към най-старите култури в индианското селско стопанство в Централна и Южна Америка. Древните индиански племена я използват както за храна, така и за медицински цели. В Перу тиквите са разпространени още преди да започне отглеждането на царевицата. И има защо – тиквата има не само високи хранителни свойства, но и диетични качества, а използваемата й част заема до 85% от теглото. Съдържа 90% вода и има диуретично действие. Семената на тиквата също представляват интерес, тъй като са много богати на мазнини и белтъчини. 

В кулинарията
У нас тиквата се консумира печена или варена, от нея се приготвят рачел, тригуни и, разбира се, любимият на мнозина тиквеник. В Италия пък от тиква приготвят супи, ньоки, ризото, а в Северна Италия можете да опитате и тиквени равиоли. 
Ако сте си закупили огромна тиква и вече сте сготвили всичко, за което се сещате, можете да си направите и маска. За целта е достатъчно да смесите тиква с мед и да я наложите на лицето си за 10 минути. Ефектът е бърз и видим!

В медицината
Оранжевият цвят на тиквата се дължи на антиоксиданта бета-каротин, който в човешкото тяло се превръща в жизнено важния витамин А. Той от своя страна намалява риска от развиване на някои видове рак и предлага защита срещу болести на сърцето. Също така действа благотворно при проблеми с простатата и при гастритни болки. Освен това се използва за премахване на лунички и за лекуване на ухапване от някои видове змии. 

Любопитно
Тиквата образува едри плодове, като границите варират от 500 г до 500 кг. А най-сигурният начин да разпознаем зрялата тиква в големия куп на пазара е, като огледаме внимателно частта, върху която тя е лежала на почвата. Ако тя е кремава или жълта на цвят, няма никакви съмнения, че тиквата е зряла, но ако този цвят е зеленикаво-бял или зелен, не можете да се надявате на добри вкусови качества.

Коментари (0)

БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: