Кисели специалитети


0
87884

Въпреки, че повечето от нас смятат, че киселото зеле е запазена българска марка, то фактите твърдят друго – още работниците, построили Китайската стена, са си хапвали кисело зеле, само че техният вариант е „вкисвал” в оризово вино. Приблизително хилядолетие по-късно Чингис хан го пренася като ценен трофей от Китай до Европа, където жителите на стария континент се отказват от виното и започват продукцията на кисело зеле със сол.

Зелето става кисело, защото
съдържа естествени млечно-кисели бактерии. В случая солта има за задача, да издърпа водата от зелето и да го консервира, докато започне процесът на ферментация, чиято продължителност зависи от температурата – колкото по-висока е тя, толкова по-бързо ферментира зелето. Затова и кисело зеле се прави, когато навън стане студено, защото наситеният му и интензивен вкус се получава най-добре при бавна ферментация. 

Консумацията на кисело зеле достига своя естествен апогей
през декември и януари, когато на трапезата ни редовно присъстват салати, супи и всякакви вкуснотии, приготвени с кисело зеле – изключително съблазнителни и апетитни, дори и в безмесен вариант.

Не само вкусно, но и полезно!
Киселото зеле съдържа много витамини и минерали, както и изключително полезни млечно-кисели бактерии, което го превръща в естествен пробиотик с ползотворно влияние върху баланса на чревната ни флора. Киселото зеле е много богато на витамин С и поради това е изключително подходяща храна през студените зимни месеци. Освен това съдържа и много витамин В12, който пък отговаря за доброто настроение, помага ни да се справим със стреса и подпомага образуването на червени кръвни телца.

Списъкът с най-великите зимни кулинарни постижения
не би бил пълен без участието на класическата комбинация от свинско с кисело зеле, както и на многобройните варианти с всякакъв друг вид месни изкушения – необходими са само изпитана рецепта и подходящ съд за приготвянето им.

Макар и с мистериозно неуточнен произход,
от десетилетия насам сармите заемат едно от челните места в класацията на любимите ястия от националната ни кухня. Независимо в какво ще ги завием – в лозови или зелеви листа – от съществено значение за неповторимия им вкус е тяхната плънка. Лесно може да я приготвите изцяло по свой вкус с помощта на удобна и практична месомелачка.

Pinterest
Коментари (0)



vangeliq се регистрира в сайта.
Таня Пенкова се регистрира в сайта.
Лиляна Спасова се регистрира в сайта.
Надя Михнева коментира рецептата Доматени кюфтета
Mimi Petrova се регистрира в сайта.
Любослава Петкова се регистрира в сайта.
gld се регистрира в сайта.
Валентина Илиева коментира рецептата Торта „Опера“
Анна коментира рецептата Щрудел с ябълки и круши
ЛЮБОПИТНО
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail:
Списък на всички потребителиУсловия за ползванеРекламаЗа насКак да печелите точкиКарта на сайта