Зелник с праз

Рецепта от Средногорието
Източник: Бон Апети
Дата: 15.10.2021

Гласове до момента: 340


Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
1 кг брашно (+ за разточване)
300 г кисело зеле
200 г булгур
400 мл зелев сок
150 мл олио
8 стръка праз
2 с. л. винен оцет
1 ч. л. сух джоджен
1 ч. л. червен пипер
сол на вкус


Начин на приготвяне:
1
Зелник с праз
Брашното се разбърква с щипка сол, наливат се оцетът и вода, колкото поеме (около 500 мл). Замесва се меко и еластично тесто. Покрива се с прозрачно фолио и се оставя да почине за 30 минути.
2
Зелник с праз 2
Празът и зелето се нарязват наситно и се запържват в 30 мл олио.
3
Зелник с праз 3
Прибавя се булгурът и се наливат зелевият сок и 400 мл вода. Подправя се с червения пипер и джоджена. Готви се, докато булгурът поеме течността.
4
Зелник с праз 4
Тестото се разделя на две по големи и пет по-малки топки. Върху набрашнен плот се разточва една по-дебела кора и се слага в намазана с олио тава. Запича се за 7–10 минути в загрята на 200 градуса фурна с вентилатор.
5
Зелник с праз 5
Разточват се и петте тънки кори и последователно се изпичат в тава на същата температура за 7–10 минути. Тънките кори се натрошават и се смесват с плънката. Налива се и 100 мл олио и се разбърква.
6
Зелник с праз 6
Плънката се разпределя върху дебелата кора в тавата. Покрива се с втората дебела кора.
7
Зелник с праз 7
Зелникът се пече в загрята на 180 градуса фурна с вентилатор до готовност – около 20 минути. Намазва се с олио и се покрива с кърпа за десетина минути.
8
Зелник с праз 8
След това се нарязва и се сервира.
Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


171 ДУШИ ОНЛАЙН
Ivaylo Yordanov Zemenski се регистрира в сайта.
Daniela Guneva коментира рецептата Печена свинска плешка
Ясен Симов се регистрира в сайта.
Anna Stamatova коментира новина Как се готви киноа?
Anna Stamatova се регистрира в сайта.
Лилия Талева коментира рецептата Печен боб със суджук
Mimkaa Georgieva се регистрира в сайта.
diddoni се регистрира в сайта.
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: