Свински джолан с кисело зеле

Това ястие е в челната петица на любими зимни ястия на почти всеки българин
Източник: Бон Апети
Дата: 23.12.2011
Свински джолан с кисело зеле
 
Необходими продукти:
4 предни свински джолана
1 глава лук
1/2 глава чесън
2 моркова
1 с. л. доматено пюре
200 мл червено сухо вино
2 с. л. олио
3–4 стръка мащерка
2 дафинови листа
сол и черен пипер на вкус

за зелето:
500 г кисело зеле
200 г пушен бекон
100 г сирене “Ементал”
2–3 стръка мащерка
1 дафинов лист
червен и черен пипер на вкус


Начин на приготвяне:
1
Свински джолан с кисело зеле

Джоланите се овкусяват със сол и черен пипер и се запечатват от всички страни на тиган в олиото. След това се преместват в дълбок съд за печене.


2
Свински джолан с кисело зеле 2

В същото олио се запържват лука, чесъна и морковите, нарязани наедро. Когато са готови, се добавят към джоланите.

 


3
Свински джолан с кисело зеле 3

Слагат се мащерката и дафиновите листа, наливат се чаша вода и виното. Съдът се похлупва и се пече в загрята на 100 градуса фурна за 10 часа.


4
Свински джолан с кисело зеле 4

След това джоланите се изваждат върху скара в тава и се запичат на 180 градуса във фурната за 10 минути, колкото да хванат хрупкава коричка.


5
Свински джолан с кисело зеле 5

Сокът от печенето се прецежда и се отстранява част от мазнината, която се е отделила. Сипва се в касерола, добавя се доматеното пюре и се оставя на слаб огън, да се редуцира.


6
Свински джолан с кисело зеле 6

Беконът се нарязва на кубчета и се запържва с олиото.


7
Свински джолан с кисело зеле 7

Прибавя се нарязаното натънко зеле и се овкусява с мащерката, дафиновия лист, черен и червен пипер. Готви се на слаб огън, докато зелето омекне и се изпари цялата течност.


8
Свински джолан с кисело зеле 8

Съдът се сваля от котлона, добавя се настърганото сирене и се бърка до разтопяването му.


9
Свински джолан с кисело зеле 9

В чинии се слага от зелето, отгоре се поствя джолан и се гарнира със соса.


 


Съвет: Зелето може да се запече във фурна за десетина минути на 180 градуса.


Подобни рецепти:
Коментари (2)
2.
Изпрати
лично съобщение

30.12.2018
Месото стана много вкусно и се разпадна от кокалите, но се задушава във фурната 9 часа във фурната, а не 10 както беше в рецептата
1.
Изпрати
лично съобщение

18.01.2014
Ммм
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


160 ДУШИ ОНЛАЙН
Vanini коментира рецептата Патладжан с мисо
Василева се регистрира в сайта.
Бенчева се регистрира в сайта.
Бон Апети коментира рецептата Картофени хлебчета
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: