Класика в света на ароматите



0
84308

Тя е една от най-характерните и разпознаваеми чрез аромата си подправки и се счита за истинска класика сред отбраното общество на десертите (и не само). Многобройни са ползите, които тази уникална югоизточна подправка може да окаже върху човешкото тяло и организъм. През зимните месеци опасността от грип и простуди лесно може да бъде прескочена, ако към ежедневното меню прибавим по лъжичка канела.

За мистичната подправка, идваща от Цейлон
се разказват много истории – арабите, които първи я представят на Запада, измислят какви ли не хитрини, за да скрият произхода й и да вдигнат цената й. 

Още в древността канелата е била обект на изследване като лекарство  
Проучванията показват, че – самостоятелно или в комбинация с други храни – канелата помага при лечението на различни болестни състояния. Причината да се използва като превантивно средство против простуда и грип се изразява в положителното й влияние върху имунната система. Тя е естествен съюзник в изграждането и укрепването на защитните сили на организма, особено застрашени през зимните месеци. Освен това азиатската подправка има изразен антиоксидантен ефект. В минимални количества канеленото масло стимулира кръвообращението и храненето на клетките на стареещата кожа, подобрява кръвоснабдяването на корените на косата и укрепва зъбите.

Истината е, че оригиналната цейлонска канела
е голяма рядкост и всъщност подправката, която масово се предлага на нашия, а и на международните пазари, не е истинска канела, а близката нейна роднина, наречена касия, която е в пъти по-евтина. И двете разновидности представляват кората на два вида малки вечнозелени дръвчета, срещащи се в Югоизточна Азия. Истинската канела идва от Цейлон (Шри Ланка), а касията произхожда от Китай, като до 60-те години на 20. век основен производител на касия е бил Виетнам, а впоследствие отглеждането й се пренася в Индонезия. В сравнение със своята двойничка, класическата канела е по-фина и лесно трошлива, и се добива само от тънкия вътрешен слой на кората, на което се дължи и по-деликатният й вкус.

Комбинациите от варианти и форми
за използване на канела в ежедневното меню са много – от десерти, през супи и салати, та до основни ястия. А само лъжичка от ароматната подправка в сутрешното кафе или чай ще ви ободри и ще ви зареди с тонус за целия ден.

Коментари (0)

137 ДУШИ ОНЛАЙН
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: