Любимката на европейците


0
64851

Има сведения, че се е употребявал още от римляните и арабите. През Средните векове пък се е използвал като сънотворно и за освежаване на дъха. Но широката му кулинарна употреба в Европа започва чак през 16. век. Въпреки късното признание от гастрономите, за много кратко време естрагонът се превръща в една от най-обичаните подправки от готвачите на Стария континент. За това, естествено, допринасят французите, които бързо разбират, че някои ястия направо си плачат за стръкче-две от мерудийката.

Подправката, чието присъствие променя вкусове и названия
Латинското наименование на естрагона е Artemisia dracunculus, което ще рече „драконче“. Така наричали навремето ароматното растение, тъй като според едно старо вярване, то лекувало от змийско ухапване. И други предания го свързват с образа на дракона, най-вероятно заради дългите му корени, които с повече въображение може да се оприличат на всякакви чудовища. 

Някога диворастящата подправка сега се култивира почти навсякъде по света. Отглеждат се два вида – френската разновидност е с много фини, тъмнозелени листенца, а руската, идваща от Сибир, има по-светли листа и слаб аромат. В Кавказ и Франция естрагонът се предпочита пред всички останали подправки.

У нас естрагонът има и други названия – на много места в страната е по-познат като тарос или тарогон и се приема за разновидност на белия пелин.

В кулинарията
Естрагонът има фин специфичен аромат и леко парлив вкус, наподобяващ малко този на анасона. Използва се основно за салати, в ястия от месо, яйца и макарони, ориз, аспержи, гъби и карфиол. С него се приготвя и нашумелият напоследък у нас естрагонов оцет. С настойка от ароматната подправка той става по-нежен и вкусен и придава пикантност на салатите. Използва се при приготвянето на сос „Тартар“ и сос „Беарнез“ и е незаменима съставка и на дижонската горчица. 

Подходящ е за мариноване на месо, при приготвянето на риба, на сосове и консервиране на краставички. Ако натриете месото с естрагон, преди да го сложите във фурната, и го изпечете, ще разберете за какво става въпрос. Все пак не забравяйте, че ароматът му е много силен и трябва да се използва внимателно и умерено.

Pinterest
Коментари (0)



Анна коментира рецептата Индийска супа от леща
Гала се регистрира в сайта.
Найденова коментира рецептата Бананово-меден шейк
Анна коментира рецептата Доматена салата с яйчен сос
Hristina Mirtcheva се регистрира в сайта.
Мария Милчева се регистрира в сайта.
ЛЮБОПИТНО
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail:
Списък на всички потребителиУсловия за ползванеРекламаЗа насКак да печелите точкиКарта на сайта