Месни заговезни е православен църковен празник, който отбелязваме винаги в неделята – 8 седмици преди Великден.
Името на празника
е свързано с обичая да се заговява с месо, затова и на празничната трапеза присъстват само месни ястия.
Денят се нарича още Неделя Месопустна, тъй като е последният ден преди периода на постите, в който може да се яде месо.
Традиционно за празника
се поднасят баница с месо и с животинска мазнина (мас, краве масло), варена кокошка, сарми с месо и богати и изкусителни ястия със свинско.
В седмицата след Месни заговезни
(Сирни заговезни) пък се хапват повече масло, яйца и извара. След това до Великден следва да се спазват хранителни и духовни пости.
Доверете се на нашите изпитани рецепти
за свински пържоли, които ще превърнат празника в незабравимо вкусно изживяване за всички края семейната трапеза.
В 10-и брой на BILLA Кулинариум се готвим за празник. Най-светлият от християнските – Великден. Възкресение...
Историята на великите кулинарни шедьоври е изпълнена с вкусни примери в подкрепа на факта, че...
Пролетта идва, облечена в нежни цветове и вълнуващи тонове на зеленото с новия брой на...
„Катрин-Ко” ЕООД – гр. Раковски е бързоразвиваща се производствено-търговска компания с изцяло частен капитал и...
Съществува мнение, че английската кухня е трудно смилаема и скучна, тъй като в нея се...