Наслада за очите и удоволствие за сетивата


0
62623

Според Библията лозата е първото растение, което било засадено след потопа.

Смята се, че родина на лозовата култура
е Западна Азия (южните брегове на Каспийско море, Мала Азия, Сирия, Иран). Според някои географи и историци лозата е била отглеждана още от египтяните, а римляните пък успели да култивират нови сортове.
Траките също култивирали различни сортове грозде, което освен за храна се е използвало и за приготвяне на вино.



 

Гроздето има богат и разнообразен химичен състав и висока енергийна стойност.
Съдържанието на захари – глюкоза и фруктоза, които лесно се усвояват от организма, спомагат за обмяната на веществата и бързо произвеждане на енергия. Гроздето съдържа също така разнообразни минерални вещества, аминокиселини и витамини. Всичко това го определя като здравословна и полезна храна.


Стафидите (сушеното грозде)
са изключителен енергиен източник и естествен подсладител (71% захар, т.е. повече от сушените смокини и малко по-малко от меда). Имат същите характеристики като гроздето и са изключително подходящи при настинки. Съдържат 2,3% протеини и съвсем малко мазнини и са изключително бързо смилаеми. Стафидите са изключително богати на калций, желязо и фосфор и се препоръчват за редовна консумация от специалистите по здравословно хранене.



 

Pinterest
Коментари (0)



SuperMag коментира рецептата Чаена лимонада
SuperMag коментира рецептата Портокалова лимонада
SuperMag коментира рецептата Джинджифилова лимонада
SuperMag коментира рецептата Лимонада с джинджифил и мед
SuperMag коментира рецептата Лимонада с диня
SuperMag коментира рецептата Домашно лимончело
SuperMag коментира рецептата Ягодова напитка
Деница се регистрира в сайта.
Ivan Vasilev се регистрира в сайта.
snezka се регистрира в сайта.
Ina Dimitrova се регистрира в сайта.
ЛЮБОПИТНО
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail:
Списък на всички потребителиУсловия за ползванеРекламаЗа насКак да печелите точкиКарта на сайта