Никулден0
73837

Никулден е сред най-тачените празници в българския православен календар, на който се почита св. Николай Чудотворец – повелителят на морските стихии и покровител на моряците и рибарите, който пази хората от потоп и удавяне. Според преданието той е един от шестимата братя светци, на когото при подялбата на света са се паднали реките, моретата и морските ветрове.

Култът към св. Никола като покровител на моряците и рибарите прониква рано в българските земи. В народните вярвания той плава на златен кораб, който винаги пристига там, където има нужда от чудотвотната му сила. На него бог му е отредил силата да усмирява бурите и морските стихии и да спасява изпадналите в беда.

Никулден е повратен момент за рибарите – той бележи края на есенно-зимния риболовен сезон – след него риболовът е забранен. На този ден ставало разделянето на спечеленото от рибарите през сезона. Докато празнували, те не забравяли да свият венец от бръшлян и да го пуснат в морето – за онези, които не са се върнали на брега.

В селищата по река Дунав и Черноморското крайбрежие, както и покрай други големи реки този ден се отбелязва тържествено.

Според народните предания, благодарение на чудотворната си сила, Св. Николай успял да спаси една пробита гемия от потъване, като запушил дупката в нея с шаран. Затова на трапезата за Никулден задължително се сервира риба. Традиционно това е „рибник“, който се приготвя от шаран или друга риба с люспи, защото „голата” риба е символ на беднотия и недоимък. Най-често шаранът се готви, обвит в тесто, пълнен с ориз, орехи и стафиди. Освен рибника се приготвят и никулденски колак и обредни хлябове. Обредният рибник и хлябовете се освещават в църква, а парчета от тях се раздават на съседите. Трапезата на Никулден не се вдига през целия ден, а по-голямата част от рибника задължително се изяжда на семейната вечеря. Костите на шарана не се изхвърлят, а се изгарят, закопават се в земята или се пускат в реката – защото се вярва, че така ще се опази и умножи плодородието.

Освен пълнен шаран може да се приготви и друг вид риба с гарнитура от боб, домати, картофи или други зеленчуци, а останалите ястия на Никулденската трапеза трябва да са постни – сарми, чушки, фасул, царевица.

Коментари (0)

166 ДУШИ ОНЛАЙН
mortissha се регистрира в сайта.
мис Перигрин коментира рецептата Тирамису
мис Перигрин се регистрира в сайта.
tzvetinabg коментира рецептата Телешко на тиган
tzvetinabg коментира рецептата Разложка шупла
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: