Никулденски шаран

По изпитана семейна рецепта на Лора
Източник: Бон Апети
Дата: 06.12.2023
Никулденски шаран
 
Необходими продукти:
1 шаран (1,5–2 кг)
400 г перлени лукчета (замразени)
50 мл мастика
1 лимон
4 с. л. зехтин
сол, черен пипер и пипер меланж на вкус

за плънката:
1 стрък праз
50 г сушени домати
1/2 ч. ч. булгур
2 скилидки чесън
1 ч. ч орехи
1 връзка копър
1/2 ч. л. сух риган
1 ч. ч гъбен бульон
сол и черен пипер на вкус
зехтин за запържване



Начин на приготвяне:
1
Никулденски шаран

Шаранът се почиства от вътрешностите и люспите. Овкусява се със сол и пипер. Празът, чесънът и сушените домати се нарязват наситно. Запържват се в малко зехтин, докато празът стане леко карамелен.


2
Никулденски шаран  2

Прибавя се булгура, налива се бульона и се овкусява с риган.


3
Никулденски шаран  3

Съдът се сваля от огъня и се добавят орехите, наситнения копър, сол и черен пипер.


4
Никулденски шаран  4

Шаранът се пълни с готовата смес, а ако тя се окаже в повече се разпределя в тавата. Рибата се зашива и се поставя в съда за печене.


5
Никулденски шаран  5

Мастиката, захтинът, сокът и настърганата кората от лимона се смесват и с получената емулсия се залива шарана.


6
Никулденски шаран  6

Перлените лукчета се разпределят около рибата и се поръсват със сол и пипер меланж. Пече се в загрята на 220 градуса фурна за 15 минути. След това температурата се намалява на 180 градуса и шаранът се пече още около 2 часа, покрит с фолио.


Подобни рецепти:
Коментари (9)
9.
Изпрати
лично съобщение

07.12.2018
За първи път сготвих шаран и се получи много добре. Рецептата е лесна. Понеже не намерих малки лукчета, сложих обикновен лук, нарязан на шайби, към който добавих малко вода, тъй като използвах по-голяма тава за печене. Към лука добавих и стафиди, за да подсиля леко сладникавия вкус, който на мен лично много ми допада. Следващия път бих сложила двойна доза лук, тъй като запечен, в комбинация с емулсията, с която се залива шаранът, става много вкусен.
8.
Изпрати
лично съобщение

11.12.2015
Да, Мирослав, разбира се, може да се използва узо.
7.
Изпрати
лично съобщение

07.12.2015
Много вкусна плънка и шаранът се изпече идеално. Толкова бързо свърши, че не успях да го снимам :)
6.
Изпрати
лично съобщение

06.12.2015
Страхотен стана. Аз го пекох по друг начин, в/у лозови клонки и по малко от 2 часа. Плънката е много вкусна! занапред ще да се прави!
5.
Изпрати
лично съобщение

06.12.2015
Мислех си, че два час във фурната ще са много, но се получи много вкусно. Облизах ме си пръстите. Наздраве на именниците!
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


227 ДУШИ ОНЛАЙН
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: