Нов сезон в нов дом!

Зареждане на видео рецептата ...


0
77226

Статистиката сочи, че през изминалата година, хората в страната ни, напуснали градовете и заселили се в селата са почти двойно повече от тези, които са поели от селото към града. Тези данни само потвърждават противоречивото усещане у мнозина, че големият град безспорно ни предлага редица удобства, но дали животът ни в него в действителност е по-хубав?! Все по-често с носталгия се сещаме за поизгубения уют и спокойствие в ежедневието ни и си мечтаем за домашно мляко, домашно масло, домашни яйца, домашна лютеница…

Е, ние не напуснахме съвсем града, а просто се преместихме в покрайнините му. Решението да заменим студиото с къща бе стъпка към нещо по-добро и по-истинско. Животът встрани от големия град е доста по-различен и може да те очарова и да те заплени с нещо ново всеки ден. Естествената близост до природата ражда непознати досега предизвикателства, с преодоляването на които ставаме по-уверени, по-опитни и още малко по-добри във всичко, което обичаме да правим…

Далеч сме от момента, в който ще пасем кози и патки, ще доим крави и ще гледаме кокошки, ще бием масло и ще сушим суджуци, но можем да си засадим подправки, така че догодина вече да си „напазаруваме“ свежи билки от нашата градина, вместо от пазара, като се опитаме поне малко да пресъздадем удоволствието от живота извън големия град. Тук може по всяко време да излезем на чист въздух навън и да се насладим на невероятно красиви гледки, каквито наоколо има в изобилие – от зеленината на гората и тревата, до пъстрата свежест на цветята, които са буквално навсякъде около нас – в градината ни, на пътя или на поляната в съседния двор.

Както е известно, градската среда предполага определено поведение, което в редица отношения ограничава кулинарната свобода. Да, още може да печеш чушки на балкона, да затвориш каца зеле в мазето, да окачиш домашен суджук на простора с изглед към булеварда, но ако трябва да сме честни, с това показваш, че не се чувстваш на мястото си. С новата ни къща си намерихме правилното място. На нея й отива и зелето в мазето, и герданите чушки пред вратата. Изградена е във възрожденски стил и е великолепна като фон за предавания на открито. Позволява да я нагиздим с нанизи от суджуци, да трупаме саксии с цветя и подправки около нея, няма да ни се разсърди, ако мазето замирише на зеле или я парфюмираме с аромат на скара.

И в новата кухня на Бон Апети се постарахме да запазим уюта, който зрителите ни познават. Когато едно домакинство се пренесе в нов дом, обикновено взима със себе си вещите, които обича и които още може да използва. Така направихме и ние – старите мебелите минаха през летни, освежителни процедури и засияха по нов начин. Храната, която приготвяме в новата ни къща сякаш има по-друг вкус и цвят – топъл, мек и домашен, много апетитен и някак по-безгрижно безметежен. Надяваме се и зрителите ни да го усетят. Градината, зеленината и цветовете навън вдъхновяват за нови кулинарни изненади и се превръщат в извор на идеи за непоказвани досега начини и форми на поднасяне на ястията – от съвършено прост вариант направо върху дървената маса на двора, до фината покривка и порцелановите съдове.

Неписано правило гласи, че в една къща винаги има, какво още да се свърши – нашата също не прави изключение – има още много работа, има кътове, които тепърва ще се довършват, но сме си обещали, че до Коледните празници всичко ще е готово. Така че тепърва предстои, зрителите да откриват нови ъгълчета от дома ни. Защо не са готови? Защото търсим баланса между модерното, което ни е по сърце и битовото, което архитектурата на къщата предполага, така че успешно да подслоним „градските“ ни навици в новата ни „извънградска“ къща. Между другото този проблем е познат на всеки новодомец: желанието под един покрив да набуташ всички светове, които обичаш. Обикновено не е лесно, пък и най-важното е, да е красиво и удобно.

Тази седмица, в темата на сайта ни, ви представяме някои от първите рецепти от новия сезон на Бон Апети и се надяваме, те да ви харесат също толкова, колкото и следващите ни кулинарни „шедьоври“, сготвени в новия ни дом.

Коментари (0)

123 ДУШИ ОНЛАЙН
Vanini коментира рецептата Патладжан с мисо
Василева се регистрира в сайта.
Бенчева се регистрира в сайта.
Бон Апети коментира рецептата Картофени хлебчета
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: