Нова година по китайски



0
65427

Легендите разказват, че в древността Буда поканил всички животни, за да отпразнуват Новата година. Дошли 12 животни и Буда кръстил по една година на всяко от тях. След това разпределил на всеки човек, роден в годината на определено животно, част от чертите на характера му.

Китайската Нова година е най-дългият и най-важният празник в китайския календар.
Всеки път тя настъпва на различна дата, но винаги в периода между 21 януари и 20 февруари. Важна традиция при празнуването на Нова година в Китай е празничната вечеря с възможно най-много роднини. Затова всяка година милиони китайци изминават огромни разстояния, за да бъдат с близките си на празника.



 

По време на празненствата се носят червени дрехи,
а домовете се украсяват със стихове, изписани върху червена хартия. Червеният цвят символизира огъня, който според китайските вярвания прогонва лошия късмет, а също така се приема и като знак за благополучие. Популярно забавление за децата, но и за възрастните са ефектните фойерверки.



Храната е в центъра на всички традиционни китайски празници
и този също не прави изключение. Поднасят се определени задължителни ястия, за които се вярва, че ще донесат късмет през цялата година. Едно от тях е рибата, тъй като на китайски, думата „риба“ означава и „изобилие“.



Приготвят се много и различни видове лакомства
– за да бъде годината сладка. Любими храни за празника са ориз с месо и зеленчуци, пролетни рулца, оризови кексчета, захаросани плодове и други.

В миналото, Китайската Нова година се е свързвала с началото на земеделската работа, а днес по-скоро с нея се отбелязва старта на новата финансова година, с пожелания за здраве, за финансов успех и късмет. Лунната нова година не се чества само в Китай, но и в цяла югоизточна Азия – в Корея, Виетнам, Япония и много други държави.




На 28 януари ще изпратим годината на Маймуната и според източната астрология ще посрещнем годината на Червения огнен петел, който е символ на слънцето, зората, новото начало и разбуждането. Затова се очаква, че 2017-а ще бъде година на успехи и триумф, но постигнати с постоянство и усилен труд.

Коментари (0)

Vanini коментира рецептата Патладжан с мисо
Василева се регистрира в сайта.
Бенчева се регистрира в сайта.
Бон Апети коментира рецептата Картофени хлебчета
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: