Пъстри великденски емоции


2
74955

В началото на Страстната седмица сме в очакване на един от най-светлите християнски празници – Възкресение Христово. Великден принадлежи към т.нар. „подвижни“ празници, защото всяка година се пада на различна дата, но винаги в периода април-май. Обикновено католическият Великден е една седмица преди източноправославния, тъй като Католическата църква ползва Юлианския календар. Датата на празника се определя от пролетното равноденствие и фазата на Луната – първата неделя след първото пълнолуние след пролетното равноденствие. Празнува се три дни, като първият великденски ден винаги е в неделя.

Всички дни през цялата седмица до Великден са наситени с много народни традиции и обичаи. Един от най-важните символи на празника са боядисаните великденски яйца. Специално за празника се подготвят едноцветно или многоцветно боядисани яйца, познати в народната терминология като писани или шарени яйца. Освен химическите бои могат да се използват естествени багрила и природни оцветители: ореховина, ябълкови кори, коприва, смрадлика, люспи от лук и др.

Първото яйце, което се боядисва за Великден задължително е червено. Любопитно за червената боя е, че в далечното минало, тя се добивала от верзия (бразилово дърво), което се нацепвало на малки трески и се натапяло в топла вода още от Цветница, за да кисне три–четири дни. Още по-рано, когато верзията била непозната (тя е влязла в употреба след откриването на Новите земи), червената боя се получавала от риган или метвици – цветни растения, които се берат през лятото, на Еньовден, и се сушат.  Във великденската обредност червените яйца имат две основни функции – предпазна и продуцираща. Вярва се, че те предпазват от градушка и от уроки. С първото червено лице се потъркват лицата на децата, за да са здрави и жизнени. Първото боядисано червено яйце се запазва до същия ден на следващата година. Червеният цвят се счита за тържествен цвят и символ на живота, тъй като е наситен с много сила: това е цветът на кръвта, на огъня и на любовта. По-късно, покрай червената боя започнало боядисването на яйцата и в други цветове – жълто, зелено и др. Жълтата боя се получавала от ореховина и ябълкови кори, а зелената – от коприва. В различните страни цветовете имат и различно значение и символика. Оранжевото например символизира сила, издържливост и амбиция. А синьото е цветът на небето и на властта. 

Традицията повелява на самия празник близки, приятели и роднини да се чукат с боядисани великденски яйца и чието излезе най-силно, той ще бъде най-здрав през годината. Всички „се борят” с великденски яйца, за да се избере т.нар. борец – най-здравото яйце. По оставеното от предишния Великден яйце се предсказва, каква ще бъде годината: ако жълтъкът се е запазил цял, годината ще бъде здрава, а къщата – пълна и богата. 

Любопитно
В края на ХІХ век руският император Александър ІІІ решава да направи подарък на съпругата си Мария Фьодоровна. Поръчва на френския бижутер Фаберже да изработи от злато и скъпоценни камъни великденски яйца. Майсторът ги изработва в продължение на години и много скоро те се превръщат в търсени и ценени уникати. По-късно, след революцията от октомври 1917 г., колекцията се разваля и част от тези изящни произведения на бижутерското изкуство мистериозно изчезва. 

Pinterest
Коментари (2)
2.
Изпрати
лично съобщение

09.04.2015
Честит и светъл Великден на всички, които влизат в сайта. А на Лора и Стоян желая много здраве, много любов да има в живота им и нека винаги са така позитивни
1.
Изпрати
лично съобщение

08.04.2015
Ето още идеи за натурална боя: жълто - куркума, кипната във вода с морска сол и оцет; чевено - настъргано цвекло; синьо - замразени боровинки във вряща вода; зелено - смес от жълто и синьо; оранжево - смес от жълто и червено.



vangeliq се регистрира в сайта.
Таня Пенкова се регистрира в сайта.
Лиляна Спасова се регистрира в сайта.
Надя Михнева коментира рецептата Доматени кюфтета
Mimi Petrova се регистрира в сайта.
Любослава Петкова се регистрира в сайта.
gld се регистрира в сайта.
Валентина Илиева коментира рецептата Торта „Опера“
Анна коментира рецептата Щрудел с ябълки и круши
ЛЮБОПИТНО
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail:
Списък на всички потребителиУсловия за ползванеРекламаЗа насКак да печелите точкиКарта на сайта