Полезният подсладител



0
78722

Според легендата кленовият сироп е открит от индианците в североизточната част на Северна Америка, които пробивали кората на кленовите дървета и събирали сока, който се отделя.

Този сок се вари, докато се получи гъст сироп и съдържанието на захар достигне около 60%. Вследствие на варенето, захарта се карамелизира и дава на сиропа типичния му аромат. За 1 л кленов сироп са нужни около 30 до 50 литра сок, който обаче може да се извлича само от дървета на възраст над 40 години.

Кленовият сироп е естествен подсладител,
широко използван в кулинарията, който наред с това също така е и мощно и ефективно оздравително средство. Богат е на калий и желязо, както и на природни минерали като цинк, тиамин и калций. Освен това съдържа и редица полезни за здравето биологично активни съединения. Учени откриват в него над 20 антиоксидантни съединения със силни антибактериални свойства.

Истинският кленов сироп
е с лек вкус на дърво. В него няма консерванти, оцветители и ароматизатори. Изключително полезен е за хора, които следят теглото си и водят здравословен начин на живот.

Кленовият сироп е един от най-добрите заместители на захарта
и е напълно „освободен“ от мазнини. С него може спокойно да подслаждате горещи напитки, да го използвате в печените тестени изделия, да гарнирате любимите ви палачинките или друг подходящ десерт и без никакво притеснение да го добавяте не само към сладки, но и към месни или зеленчукови ястия.

Когато купувате кленов сироп,
обръщайте внимание на консистенцията и цвета му. Трябва да е прозрачен или полупрозрачен, без утайка, а цветът му да е кехлибарен.

Коментари (0)

128 ДУШИ ОНЛАЙН
Mariyana Petrova коментира рецептата Сельодка под шуба
Mariyana Petrova коментира рецептата Сельодка под шуба
Миленски коментира рецептата Сарми с лапад и булгур
Миленски се регистрира в сайта.
Slaveya се регистрира в сайта.
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: