Порция свежест в чаша



0
89665

Здравословно, натурално и пълно с витамини! Звучи обещаващо, нали? Едва ли бихме могли да си представим, как в няколко глътки течност са се побрали цяла ябълка, два моркова и пълна шепа ягоди?! Възможно е! Изпийте чаша смути и ще се уверите сами.

Неписано правило гласи,
че е препоръчително, ежедневното ни меню да включва от три до пет приема на плодове и зеленчуци. Ако нямате време и възможност, винаги да приготвяте свежа салата за обяд и вечеря или пък разнообразна закуска всяка сутрин, смутито е една отлична алтернатива – пести време и е винаги освежаващо, засищащо и вкусно.

Наименованието му на английски (smoothie)
означава „фин, гладък, кремообразен“ и се използва за плътни и гъсти плодови или зеленчукови напитки. Най-често смути се приготвя, като почистеният от семките и нарязан наедро плод (или зеленчук) се смила в блендер, като към него се добавя сок или друга течност по избор, до достигане на желаната гъстота и кадифена консистенция.

За първи път
напитката започва да се предлага в натурален вид в магазините за здравословни храни, през 60-те години на миналия век. Днес може да се намери и под формата на предварително бутилиран готов продукт.  

Няма точно определена дефиниция,
какви трябва да са съставките в едно смути. Възможни са най-различни комбинации, подчинени предимно на вкуса и предпочитанията на този, който ще го консумира. Едно от важните и здравословни предимства на напитката се състои в това, че се приготвя без оцветители и консерванти, както и без добавена захар, а като допълнение се използва предимно прясно изцеден плодов сок (фреш). Вместо сок или вода може да добавите в любимото си смути кисело или прясно мляко, а също и растителни млека – например кокосово или бадемово. В някои случаи напитката би могла да съдържа още и сладолед, мед, сироп, шоколад, фъстъчено масло и различни подсладители.

Липсата на строги правила и разнообразието от рецепти
са едни от основните предимства при приготвянето на здравословната напитка, тъй като дават възможност на всеки, да си направи смути по свой вкус. В зависимост от съставките в тях, смутитата биха могли да бъдат разделени в следните основни категории: плодови, зеленчукови, зелени, здравословни, десертни или диетични.

Зеленото смути
е идеалното решение за всички онези, които не са сред запалените почитатели на пресните салати, както и за децата, които обикновено с неохота посягат към зелената част от порцията си. Както е известно, свежите салати дължат прекрасния си наситен зелен цвят на съдържащия се в тях цветен пигмент хлорофил, който е същински дар от природата и истински елексир на здравето. Наричат го „кръвта на растенията“, а колкото по-високо е съдържанието му в един продукт, толкова по-здравословен е той. Хлорофилът има уникалните свойства, да укрепва и да възстановява човешкото здраве. Той подпомага пречистването на кръвта и детоксикацията на организма, ускорява зарастването на рани и успешно противодейства при поява на възпалителни процеси.

Дори и първоначално да провокира с понякога странния си цвят, зеленото смути може да се превърне в истински деликатес, ако свежите листни зеленчуци се комбинират с правилните плодове. То е перфектен вариант за всички, които в днешното забързано ежедневие държат да се хранят здравословно и по бърз, лесен, вкусен и забавен начин, да доставят на организма си богатство от хранителни и баластни вещества, както и полезни микроелементи.

Коментари (0)

213 ДУШИ ОНЛАЙН
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: